Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam sprawdzałem wczoraj jaką mam skrzynie i okazuje sie że nie jest to 5HP-30 tylko mam 5HP-18 z 1995r .Czy te skrzynie mają jakieś typowe usterki,czy wsteczny również sie sypie no i jaki olej do tej skrzyni bo serwis BMW poleca oryginalny taki jaki nalewa fabryka do tego typu skrzyń cena 1l 37zł.Pozdrawiam :modlitwa:

PASJONAT E32 posiadałem E32:730R6,730V8,750V12

......................................................................

POSIADAM E32 750 V12 SPRZEDAJE CZĘŚCI

TEL 513068207

Opublikowano

To, że masz 5hp18 mówiłem Ci tutaj:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=535227&highlight=#535227

Jeśli chodzi o samą skrzynię, nie jest zła. Wsteczny nie leci jak w 5hp30. Zdarzają się uszkodzenia forwardu (sprzęgło odpowiedzialne za jazdę do przodu) Ale nie jest to notoryczne, nie występuje częściej niż w 4hp22/24.

Jeśli chodzi o olej, to jak już pisaliśmy zależy od tabliczki, chociaż częściej to zwykły Dextron (czerwony - czarna tabliczka) Cena 37 zł jest nieco wygórowana.

Opublikowano
Witam dzięki Banol za link ale zdążyłem szybciej poczytać sporo na forum. tabliczka jest czarna więc Dextron III raczej mineralny. Pozdrawiam

PASJONAT E32 posiadałem E32:730R6,730V8,750V12

......................................................................

POSIADAM E32 750 V12 SPRZEDAJE CZĘŚCI

TEL 513068207

Opublikowano
skrzynia nie jest cudem techniki - nie ma typowych usterek tylko wytrzymuje ok 200-300tys km - zalezy jak sie jezdzi i jak dba o skrzynie

xsilver - na liczniku mam 266 tysiecy, czy to znaczy, ze zbliza sie nieuchronny koniec skrzyni? czy przebiegi powyzej 300 tys to rzadkosc? skrzynia pracuje normalnie, mam wrazenie, ze przy powolnym dojezdzie do swiatel "wrzucenie" jedynki jest wyraznie zauwazalne (czy to cos niepokojacego?), zmiany innych biegow nienagannie.

Opublikowano
skrzynia nie jest cudem techniki - nie ma typowych usterek tylko wytrzymuje ok 200-300tys km - zalezy jak sie jezdzi i jak dba o skrzynie

xsilver - na liczniku mam 266 tysiecy, czy to znaczy, ze zbliza sie nieuchronny koniec skrzyni? czy przebiegi powyzej 300 tys to rzadkosc? skrzynia pracuje normalnie, mam wrazenie, ze przy powolnym dojezdzie do swiatel "wrzucenie" jedynki jest wyraznie zauwazalne (czy to cos niepokojacego?), zmiany innych biegow nienagannie.

Może się zdarzyć, że przejedziesz i 500kkm ale te 200-300kkm, to czas kiedy usterki mają już podstawę do pojawienia się. Odczuwalne 'zrzucanie' biegów nie jest niczym niepokojącym, jeśli szarpnięcia są tylko odczuwalne a nie mocne i zdecydowane.