Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamozny dzentelmen poszukujacy zwinnej solidnej i eleganckiej limuzyny nie bedzie jednak przejmował sie kosztami zacznie od oceny wnetrza.

Kokpit wyposazony jest bogato. Elektrycznie uchylane szyby sterowane i podgrzewane lusterko klimatyzacja automatyczna rzucajaca sie w oczy (opcjonalna) wielofunkcyjna kierownica i przciskami sterujacymi min radiem i tempomatem. Wobec takich luksusów trudno wytłumaczyc brak składanych siedzen tylnich.

Jezeli chodzi o trwałosc odczucia testujacych trójke na dystasie 100 tys mk były mieszane. Z jednej strony auto po tym przbiegu zachowywało sie jak nowe z drugiej zas strony nie obyło sie od wizyt w serwisie, Zaczeło sie od klimatyzacji której właczenie podczas upału natychmiast tłumiło silnik. Powód? przepełniony układ. Z kolei pierwsze mrozy ujawniły nie domykajacy sie dokonca termostat: nie dogrzany silnik , niemal całkowity brak ogrzewania. "Drobiazgów" których byc nie powinno wcale bylo zreszta wiecej: podnosniki przednich szyb psuły sie az 3 krotnie az do czasy gdy wymieniono cały mechanizm. Testu nie wytrzymały wahacze przedniego zawieszenie które trzeba było wymienic z powodu wybicia łozysk. Po 73 tys km w aucie pojawiły sie nowe tarcze hamulcowe. Nieprzyjemnie zachowaywała sie skrzynia biegów - trudnosci z wrzucaniem pierwszego i wstecznego biegu. Jak sie okazało odpowiedzialnosc za to ponosiła niedokładnie wywazona tarcza sprzegła, co utrudniało prace synhronizatorom. Nie spotkalismy problemu czesto wystepujacego w tym modelu: nieszczelynych drzwo przez które dostawała sie woda do wnetrza pojazdu. i powodowało to ciagłe parowanie szyb. Producent był swiadom tej usterki i całkowicie wyeliminował ja w 2000 r. Niemal nie było uwag dotyczacych zachowania sie auta na drodze. Doskonałe zwinne i komfortowe zawieszenie przystosowane równiez do naprawde szybkiej jazdy autostrada. Silnik moze nieco za głosny ale spontanicznie reagujacy na polecenia kierowcy. I to wszystko przy srednim spalaniu 9 litrów na setke.

W sumie uzywana trójka to swietny samochód. Byc moze po drobnych poprawkach dokonanych podczas kolejnych wizyt w serwisie wcale nie gorszy niz zupełnie nowy. Nie nalezy jednak spodziewac sie taniej eksploatacji. Dostepne sa zamienniki typowych elementów ale trzeba takze sie liczyc z okazjonalnym korzystaniem z usług ASO , co moze byc drogie. Niemal napewno nie bedzie tanio w przypadku egzemplarza powypadkowego sprowadzanage z zagranicy. Szczególnie takie pojazdy powinny byc poddawane drobiazgowej kontroli przed zakupem: BMW w niemczech jest drozsze niz w polsce, korzystna cena mogła wiazac sie wyłacznie z autem w bardzi kiepskim stanie...

Moze sie komus przyda ;)

Opublikowano

To było o silniku 1.9

Dane techniczne 1.9 2.0 2.8 2.0TD

lata prod 98-01 98-01 98-00 98-01

silnik R4/8 R6/24 R6/24 R4/16

moc 118/5500 150/5900 193/5500 136/4000

moment 180/3900 190/3500 280/3500 280/1750

0-100 km 10,4 9,9 7,0 9,9

V maks 206 219 240 207

zuż. paliwa 7,9 8,9 9,0 5,7

Opublikowano (edytowane)

moja e46 ma w tym roku 10 lat, 230 000km z czego ja zrobilem 65 00

i nie mam niczego o czym pisze autor tego artykulu.

Moze mam cos nie tak :D ?

Edytowane przez Bad_Boy
Opublikowano

1. nie bardzo widzę celowość przekopiowania tego tekstu tutaj na forum

2. jak podajesz kogoś słowa - powinieneś napisać autora gdyż istnieje takie coś jak prawa autorskie oraz autoryzacja wypowiedzi - to tak na marginesie

3. silników do E46 było jednak troche więcej niżli 4, które podałeś. (dodatkowo 1,6, 1,8, 2,2, 2,5, 3,0 3,0d oraz wersja M)

4. Oznaczenie modelu wyposażonego w silnik wysokopręzny 2,0 ---> 320d a nie TD jak napisałeś

Mi się najbardziej podoba to zdanie:

"BMW w niemczech jest drozsze niz w polsce, korzystna cena mogła wiazac sie wyłacznie z autem w bardzi kiepskim stanie..."

Wedle tej myśli autora - najdroższe Citroeny są we Francji, a Fiaty we Włoszech :cool2:

Ja bym radził autorowi tego teksty jednak zanim się coś napisze - udać się do Niemiec i przyjżeć się cenom danego modelu - nawet nie - niech otworzy pierwszą lepszą strone z ogłoszeniami mot. i po wyeliminowaniu ogłoszeń Turasów popatrzy na ceny.

Pzdr.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.