Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wymieniam popękaną głowicę w silniku M21 i mam pytanko ,jak ustawić rozrząd w tym silniku. Chodzi mi o punkty gdzie się znajdują ? Niestety samemu nie udało mi się znaleźć . Może ktoś posiada jakieś opisy lub zdjęcia ,to proszę o odpowiedź .
Opublikowano

Wszystko jasne ,tyle tylko że kupuję głowicę bez wałka i przekładam do niej mój stary wałek a to komplikuje sprawę z ustawieniem położenia wałka wobec pompy i wału korbowego. Myślę że są jakieś znaki na kole wałka i głowicy ,.Tylko gdzie ?

Ale mimo wyszystko dzięki za pomoc wizualną .

Opublikowano

Na początku wałek rozrządu ustawiasz tak żeby krzywki pierwszego cylindra od strony paska rozrządu były skierowane do góry, następnie zakładasz przyżąd nr5 z instrukcji którego pewnie nie masz , ale poradzimy sobie w inny sposób. na wałku przy krzywkach pierwszego cylindra jest kwadratowy lub okrągły odlew w kształcie pierścienia przyszlifowany z dwóch stron, tam właśnie zakłada się ten przyżąd ale Ty weź suwniarke , zaciśnij ją na szlifach tego kwadratu lub pierścienia i ustaw wałek tak żeby suwniarka oparła sie końcem na krawędzi głowicy, następnie przełóż suwniarke o 180 stopni zaciśnij ją w tym samym miejscu co do milimetra na wałku i też ma się oprzeć końcem na przeciwległej krawędzi. jeżeli będzie odstawać lub sie opierać to obracaj wałkiem tak aż suwniarka z obydwu stron będzie przylegała jednakowo.

Moja rada jest taka żebyś tą operacje przeprowadził dopiero jak zblokujesz wał na kole zamachowym w GMP pierwszego cylindra i pompe wtryskową , założysz głowice , wałek z poluzowanym kołem zębatym i pasek z rolką napinającą już na stałe , koło zębate wałka musi być tak poluzowane żeby po spięciu rozrządu można bylo swobodnie obracać wałkiem. w momencie kiedy wycentrujesz wałek niech druga osoba zblokuje go i przytrzyma kluczem bodajże 27 , jest po środku wałka miejsce na ten klucz, a ty dokręcasz koło zębate i masz po robocie.

Powodzenia i pozdrawiam