Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka akumulatora, samochód jechał normalnie, wszystko działało. Dojechałem do parkingu, zatrzymałem samochód i.. już nie odpalił, typowe objawy wyładowanego aku. Pytanie czy jakimiś chałupniczymi metodami da się zdiagnozować problem czy tylko warsztat? Bo nie chciałbym kupować akumulatora żeby dowiedzieć się że może to jednak nie to..

pozdrawiam,

Kamil

Opublikowano
Kontrolka która zaświeciła się podczas jazdy to nie jest objaw rozładowanego akumulatora. Masz problem z ładowaniem. Najprawdopodobniej w alternatorze padła dioda, albo regulator napięcia. Nawet jak wymienisz akumulator to i tak w ciągu dnia, może dwóch rozładujesz go do zera. Bez elektryka chyba się nie obejdzie. :(
Opublikowano

witam

jakis czas temu przerabialem podobny problem z ladowaniem

awaria wynikala ze zuzycia sie szczotek alternatora

Opublikowano
kup regulator napiecia :shock: i wymien go a aku. trzeba naladowac...porada ...jak zaswieci sie jakas czerwona kontrolka to sie nie jedzie...patrz instrukcja oslugi...http://rapidshare.com/files/70994217/Instrukcja_obs_ugi_BMW_E46_PL_up_by_dunaj2.rar