Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem się dowiedzieć jakie są najczęstsze usterki skrzyń automatycznych w tych modelach.Mam głównie na myśli skrzynie od V12 ale mile widziane wszelkie opinie.

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Usterki?

Hm .. skrzyunie nie do zajechania - tak slyszalem. jedyna wadą, o której mnóstwo slyszalem, a która sięgnęla i mnie to wymiana zimeringo przy wyjściu na wal napedowy :lol:

Pozdrawiam

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano
Usterki?

Hm .. skrzyunie nie do zajechania - tak slyszalem.

Bzdura. Po ok. 300.000 km z regóły trzeba wymienić wszystkie tarcze (choć zdarzają się wyjątki), generalnie bardzo wiele osób na tym forum miało problemy z automatycznymi skrzyniami biegów. Natomiast typową usterką skrzyń z modelu 540 E34/740 E32 z silnikami V8 jest zanik wstecznego biegu, najczęściej spowodowany pęknięciem właściwego kosza.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
Zimering to zapożyczony i spolszczony wyraz (podobnie jest z oknem dachowym niem. Schiebedach - Szyberdach :roll: ) określający specjalny rodzaj uszczelki, która występuje z reguły na wałach, na półosiach. Uszczelki mają za zadanie nie dopuszczać do wycieków. :mad2: :D :roll2:
Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Moja skrzynai przy 360Kkm padla, czyli jet tak, ze po prostu coraz nizej zminiala biegi, teraz to juz przy 40 kmh ma 5ke i 1100 obrotow. No mam nadzieje, ze to juz historia, bo jest w naprawie i lada moment mam wyjechac. Mysle ,ze bedzie niezla radosc z jazdyi fajnie bedzie miec znow pelna moc i normalmalna skrzynie. Ogolnie to ona tak padala juz dlugo, bedzie od 290 tys juz byly czasem sensacje, a to kick nie wszedl, a to sie slizgala, a to sie nie rozpedzalo tak jak trzeba. Ogolnie nie jest prawda, delikatnie mowiac, ze automaty w BMW chodza wiecznie. Poszukaj na forum, to zobaczysz. Po prostu czesto mamy auta z baaaaardzo duzymi przebiegami i tez skrzynie trzeba by potraktowac przy takich przebiegach jako element zamienny. W niemczech sporo jest w ogloszeniach aut z ATG, co znaczy wymineiona skrzynia na regenerowana w fabryce, lub dobrym warsztacie. Tak wiec radze dokladnie sprawdzic. I jescze jedno - przesiadajac sie z wiekszosci aut w V12 nawet nieco niewydolna skrzynia moze sie wydac OK, bo to jednak 750 i 300PS, wiec robi wrazenie.

Bowiem BMW nawet zepsute jezdzi lepiej niz wiekszosc samochodow innych marek. Cos o tym wiem.

(OO=[][]=OO)