Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Tak się zastanawiam nad założeniem STAG'a 300, i mam pytanko: ile więcej może spalić gazu niż Pb? - Silnik 525 v24 m50.

I jeszcze jedno pytanko: czy na LPG ekonomizer będzie działał? - to w ramach upewnienia się :)

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
Tak będzie działal.

Ale bedzie Ci pokazywal zuzycie benzyny a nie LPG.

Tomek

Marzenia się spełniają...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak będzie działal.

Ale bedzie Ci pokazywal zuzycie benzyny a nie LPG.

Nie prawda, przynajmniej u mnie pokazuje spalanie aktulanie używanego paliwa, poznaje to po tym, że z tak samo otwartą przepustnicą, przełączając zasilanie z gazu na beznyne i na odwrót wartości na ekonomizerze się zmieniają - co świadczy też o tym, że gazu pali wyraźnie więcej. :twisted:
Opublikowano

I jeszcze jedno pytanko: czy na LPG ekonomizer będzie działał? - to w ramach upewnienia się :)

Tak ekonomizer będzie działał , ale jego wskazania będą niemiarodajne. U mnie jest tak: Jadę na Pb wskazania prawidłowe, po przejściu na Lpg wskazania zawyżone w stosunku do realnego zużycia gazu. Według mnie ekonomizer mierzy ilośc powietrza króra jest zasysana do silnika a gaz potrzebuje stosunkowo więcej powietrza do spalania niż benzyna.

Pozdrawiam

Opublikowano

Aha, czyli tak jak podejrzewałem: ekonomizer mierzy po przepustnicy czy czymś tam jeszcze... Dobrze że przynajmniej nie będzie leżał martwy :)

A jeszcze jedna sprawa: jak ma sie LPG do komputera i jego wskazań o zużyciu paliwa? średnia na 100km? (OBC).

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
Sorki, Wy mowicie o E34 ja o E39. U mnie zawsze pokazuje zuzycie tak jakby jechal na benzynie. (BTW: mam duzy komputer)

Tomek

Marzenia się spełniają...