Skocz do zawartości

Co to jest ? (TDS - wtyczka koło filtra paliwa)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część, na zdjeciu zaznaczylem czerwona strzalka pewien element znajdujacy sie przy filtrze paliwa - z wtyczka od ktorego odchodza orginalnie czarno-czerwone wężyki z czego jeden idzie na jakiś trójnik pod silnik.

Może mnie ktoś oświecić co to za "czujnik" i do czego są te wężyki bo ten co idzie pod silnik mam rozerwany..

http://www.efendi.ch.pwr.wroc.pl/~pietia/x.jpg

Opublikowano
wężyk to podciśnienie które idzie do poduszek pod silnikiem. Z tego co sie orjentuje to chodzi o ich twardość. Jak sie myle to niech mnie ktoś poprawi.
Opublikowano

Czesc,

Jest to zawor AGR (podcisnienie itp.) Zawor moze byc nie sprawny lub brudny (najczesciej jest zawalony olejem z turbiny) niby nic to nie szkodzi bo chyba 90% tds ma ten problem i jezdza.

Wezyk, o ktorym piszez to wlasnie jest wezyk podcisnienia wiec jezeli jest zerwany to go wymien lub jakos napraw. On wychodzi z pod kolektrora zsacego. Jak nie jestes maniakiem sprawnosci to sie nie przejmuj.

Objawy jakie moga wystapic z wadliwej pracy AGR to min. nierowna praca silnika, spalanie niby wieksze itp.

pozdr