Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jakiego typu głośniki (średnica itd), na przód i tył, zakupić do E36 316i Compact (1995), tak aby pasowały bez przerabiania itp? Na co zwrócić uwage?

Z góry dzięki za odp.

Opublikowano

Witaj,

Ja osobiscie moge bardzo polecic na tyl jbl gto 427 (uwiez mi ze zaskoczy Cie jak to ladnie gra (przede wszystkim basik) przy srednicy 10cm) - radyjko powinno miec min 40w w rmsie

Pozdr

http://images20.fotosik.pl/92/baf96c1de6443063.gif
Opublikowano

Dzięki za odp.

Chodziło mi bardziej o kwestie gabarytów/rozmiarów głośników niż o ich firme, bo ją już wybrałem - ProTonsil. Tylko właśnie pytanie - które modele tego producenta będą pasowały (na przód i tył) do mojego BMW ? TUTAJ można je zobaczyć.

I jeszcze pytanie dot. dodatkowego wzmacniacza. Czy w przypadku odtwarzacza Blaupunkt London (bo takiego mam) będzie on potrzebny?

Opublikowano
Na przód napewno 13 i najlepiej szukaj takich z kwadratową blachą montażową, bo ja mam helixy z uszami i nie bardzo pasują, tyłu jeszcze nie rozebrałem.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
radyjko powinno miec min 40w w rmsie

hehehe jak mi znajdziesz takie radio to Ci zapłacę:) radia mają 25W rms ale przy nieludzkich zniekształceniach.. A żeby słuchać to będzie max 15-17W...

A wracając do problemu to powiem Ci że nie warto sie ładować w głośniki współosiowe... poszukaj jakiegoś zestawu odseparowanego.. helix dark blue, powerbass es-5c a jeżeli nie masz pieniędzy to chociaż GMS 950 lub 2500...

A w compact'ie to i z przodu i z tyłu są 13cm głośniki, ale możliwe że sie mylę, najlepiej sprawdź to sam,będziesz miał jasną sytuację..

• 2 lata później...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta, bo problem mam podobny a z odpowiedziami w tym temacie kiepsko.

Zatem, pytanie moje brzmi:

Jaki jest rozmiar głośników(przód koło stóp, przód-boczek drzwi, tył-obok półki), jakie głośniki polecacie(moje radio to Pioneer DEH-8600mp) oraz jak z tyłu zamontować głośnik inny niż seryjny, w jednym z tylnych przerwała się membrana i jest kicha.

Z tyłu na pewno bez przerabiania/dorabiania jakichś przejściówek nie pasują głośniki standardowe, powszechnie dostępne w sprzedaży bo tylne głośniki są wklejone w jakieś plastikowe tuby.

Nie chciałbym kupować oryginalnych na tył, bo najmłodsze używki mają ok 10 lat, a cena nowych w aso zapewne powala.

Dodam że niespecjalnie znam się na caraudio, jak również nie potrzebuję jakichś kosmicznych głośników, po prostu te które mam są w wieku auta i kiepsko już grają.

Na głośniki planuję przeznaczyć jakieś... 200-300zł.(chyba starczy na 6 głośników, a może wyjdzie taniej?)

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć,

chcę wymienić głośniki przód i tył w compakcie z 1994.

Z tyłu widzę, że są montowane jakieś nietypowe.

Powtarzając pytanie kolegów-jaki jest rozmiar głośników przód i tył w compakcie e36?

Wolałbym kupić i założyć niż rozbebeszać 2x

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W normalnej E36 są 13cm głosniki z przodu w kompakcie pewnie też. Co do współosiowych to wcale nie prawda że nie warto bo warto, dobre głośniki współosiowe ładnie grają bez przesady.