Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy robicie rotację opon u siebie (zamiana przód-tył celem wyrównania zużycia bieżnika), czy też po prostu czekacie aż tył się zedrze i wtedy kupujecie dwie nowe opony?

Wiem, że BMW nie poleca rotacji. Pewnie dlatego, że z tyłu ma być negatywny kąt pochylenia koła (camber) co powoduje, że tylne opony bardziej zużywają się od wewn. strony, więc nie powinno się ich potem przekładać na przód. Ale u mnie jakoś te tylne opony (235/45/17) równomiernie się ścierają, tylko po prostu szybciej od przednich. Stąd zacząłem się zastanawiać, czy nie zamienić ich miejscami z przodem, bo z przodu bieżnika mam jeszcze bardzo dużo, pomimo że zrobiłem na nich już jakieś 24 tys. km.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam popdobny problem ale raczej wymuszony na mnie z powodu wlasnej nieuwagi. Mam letnie opony na innych felgach i kiedy przed zmiana zdejmowałem felgi nie oznaczyłem gdzie przód i tył umyłem i leża sobie w garazu, wiec zastanawiam sie czy ma to znaczenie jak je założe. Też bym zasięgnął opinii na ten temat