Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. W ciagu najblizszych kilku dni będę wymianił olej w swoim BMW E39 528i, 96 rocznik. Zauważyłem kartkę z informacja wymiany oleju po poprzednim właścicielu (auto nabyłem 2 tyg. temu) Castrol 0W-30 (chyba SLX). Auto ma przejechane 218 tys. km (udokumentowane). Zastanawiam się co wlać, ponieważ byłem przekonany do półsytentyka Mobile1 (tylko olej tej firmy mam możliwość wlać po dużo niższej cenie). Tak na marginesie zauważyłem, że z okolic silnika tj. za vanosem (ale nie od niego) dochodzą dobrze słyszalne, delikatne stuki (bardzo szybkie "tyr, tyr, tyr, tyr") słyszalne również minimalnie w kabinie. Nie wiem czy to wina obecnego oleju czy może coś innego. Co polecacie?
Opublikowano
witam stuki to nie wina oleju nie slyszalem tego ale moze to byc ktorys wtrysk rozregolowany i bedzie stukal to nic groznego a jezeli chodzi o olej to polecam mobil 1 polsyntetyk pozdrawiam
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Zastanawiam się co wlać, ponieważ byłem przekonany do półsytentyka Mobile1 (tylko olej tej firmy mam możliwość wlać po dużo niższej cenie).

Jesli mobil to śmiało możesz wlać 5W50

Tak na marginesie zauważyłem, że z okolic silnika tj. za vanosem (ale nie od niego) dochodzą dobrze słyszalne, delikatne stuki (bardzo szybkie "tyr, tyr, tyr, tyr") słyszalne również minimalnie w kabinie. Nie wiem czy to wina obecnego oleju czy może coś innego.

Duzo km przekroczyłeś z wymianą?

witam stuki to nie wina oleju

Zdziwiłbyś się.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Duzo km przekroczyłeś z wymianą?

Wg kartki wymianę oleju muszę zrobić do 27 marca lub przy niewielu ponad 220000 km, a mam 218 tys. ale zamierzam zrobić to już w przeciągu kilku dni. Zobaczę czy po wymianie stuki ustaną.