Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam pytanie czy ktoś z was wkładał na tył do e36 jakies pożądne glosniki rozmiar oryginalny tj 10 cm? Chodzi o to, że mysle czy by nie wlozyc tam, jakiś mocnych 10 (np znalazłem takie http://www.audiosklep.pl/lanzar-vx430-p-1114.html ). Chodzi o to, że oryginalne obudowy glosnikow robia fajny efekt a jakbym wrzucil tam jakis duze np. 6x9 ale bez tych obudow to nie wiem czy bylo by tak ciekawie. Ma ktos z was w miejscu oryginalnych 10 jakies lepsiejsze 10?

Jesli chodzi o moje radyjko to tak: nie mam wzmachola lecz jest dobre Clarion z moca wyjscia 4x53W. Poki co nie chce wpakowywac czegos bardzo drogiego a ciekaw jestem czy efekt bedzie lepszy niz dotychczasowy.

Edytowane przez bodziotx
Opublikowano

Powiem Wam panowie że nie warto wkładać nic na tył ponieważ nie gra to dobrze. Lepszą inwestycją jest przód, najlepiej 16cm do drzwi ewentualnie na dystansach do przodu, ma to być zestaw dwu drożny odseparowany czyli średniotonowiec plus tweter pod wzmacniacz i jest super.

Co do mocy radia wcale nie jest to 4x50w tylko jakieś 4x23w jak już masz głośniki powyżej 40w warto wesprzeć je wzmacniaczem.

Pozdro

Opublikowano
Powiem Wam panowie że nie warto wkładać nic na tył ponieważ nie gra to dobrze. Lepszą inwestycją jest przód, najlepiej 16cm do drzwi ewentualnie na dystansach do przodu, ma to być zestaw dwu drożny odseparowany czyli średniotonowiec plus tweter pod wzmacniacz i jest super.

Co do mocy radia wcale nie jest to 4x50w tylko jakieś 4x23w jak już masz głośniki powyżej 40w warto wesprzeć je wzmacniaczem.

Pozdro

Jesli chodzi o radio to jak pisałem mam dobre http://www.ciao.co.uk/Clarion_DXZ_658_RM__6315536 i nie ma mowy o jakis 23W bo moc to ono ma, wierz mi. Natomiast w przod nie chce pakowac bo jak tam rozkrece nawet te glosniki co mam to mi zaczynaja trzesczec plastyki przy nogach i za deskja rozdzielcza wiec efekt niezbyt a co dopiero jak tam wrzuce cos konkretnego. Jesli chodzi o wrzucanie do drzwi to kurde nie mam tyle kasy zeby robic nowe boczki i tam majsterkowac. Chodzi mi o niezadroga instalacje ale na markowym sprzecie i raczej z tylu jednak. Pzdr.

Opublikowano

To jeśli kolega tak uparcie wierzy w moc swojego radia to ok. Tylko niech powie mi jeszcze ile kanałów ma to radio 4 plus sub?? czy tylko 4?

Jeśli miałby to być zestaw bez wzmaka to proponuje na przód zestaw odseparowany helix dark blue i na tył jakieś dwudrożne mogą być 10' lub 6x9, i tak i tak tył będziesz wyciszał na radiu bo pasażerowie Ci tego nie wytrzymają. Super by było gdybyś jednak rozejrzał się za wzmakiem 4 kanałowym używanym np Sony xm ****(stara seria) lub Alpine V12 (f300), cena to ok 300zł także nie powinno cię to aż tak pogrążyć. Dopiero wtedy zobaczyłbyś jak potrafią zagrać głośniki.

Ps. To że ci teraz trzeszczą głośniki na radiu to nie znaczy, że głośniki są złe.

Proponuje także poczytać na forach o tematyce Car audio o tym wszystkim a dojdziesz do tego samego co ja ci próbuję zasugerować.

Opublikowano
To jeśli kolega tak uparcie wierzy w moc swojego radia to ok. Tylko niech powie mi jeszcze ile kanałów ma to radio 4 plus sub?? czy tylko 4?

Jeśli miałby to być zestaw bez wzmaka to proponuje na przód zestaw odseparowany helix dark blue i na tył jakieś dwudrożne mogą być 10' lub 6x9, i tak i tak tył będziesz wyciszał na radiu bo pasażerowie Ci tego nie wytrzymają. Super by było gdybyś jednak rozejrzał się za wzmakiem 4 kanałowym używanym np Sony xm ****(stara seria) lub Alpine V12 (f300), cena to ok 300zł także nie powinno cię to aż tak pogrążyć. Dopiero wtedy zobaczyłbyś jak potrafią zagrać głośniki.

Ps. To że ci teraz trzeszczą głośniki na radiu to nie znaczy, że głośniki są złe.

Proponuje także poczytać na forach o tematyce Car audio o tym wszystkim a dojdziesz do tego samego co ja ci próbuję zasugerować.

No z pasazerami to sie zgadza :) ale za czesto nei woze ladunku na tylnej kanapie :) i zazwyczaj robie tak ze rozkrecam tyl mocniej bo jakos mi tak odpowiada. Jesli chodzi o radyjko to mam sterowanie 4 glosnikami plus wyjsciem na suba + wyjsciem na wzmachola. Pzdr

Opublikowano

Ja właśnie wczoraj montowałem głośniczki na tył.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img505.imageshack.us/img505/4618/95571717ou4.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img505.imageshack.us/img505/222/38414580hk4.jpg

Jak widać posłużyłem się oryginalnymi uchytami i po lekkich przróbkach udało się tam wsadzić 160mm. Głośniczki sinuslive 160 grają konkretnie, szczerze polecam. Wcześniej miałem ori nokie 17cm i różnica jest powalająca :norty:

Na przodzie w nogach mam hertz`e ecx130.

Opublikowano

....Wcześniej miałem ori nokie 17cm i różnica jest powalająca :norty:

Na przodzie w nogach mam hertz`e ecx130.

Miales 17 cm z tylu? Hmm a myslalem ze oryginalnie tylko 10 byly tam montowane :? Ja mysle zeby wrzucic takiej wielkosci jakiej mam tj. 10 cm. Pzdr

Opublikowano
10cm nie ma szans żeby zagrało, minimum 160/6x9 innej opcji nei ma

Tylko ze 6x9 nie wrzuce do oryginalnych obudów a raz slyszalem jak koles mowil ze w sumie jak sa tak zabudowane jak oryginalnie to ekefkt jest dodatkowy, i wcale takiej wielkiej roznicy nie ma miedzy 6x9 przy dobrych 10.

Opublikowano
6x9" zakładasz przez specjalne adaptery, np. takie

http://allegro.pl/item314814123_ramki_glosnikowe_6x9_bmw_e_36_1990_1998_f_vat.html

A jako "obudowę" maja cały bagażnik, nie ma szans żeby Ci 10cm głośnik zagrał porównywalnie do dobrego 6x9".

Mhm no bede musial sie zastanowic, w sumie kiedys chcialem te Hertze Dcx 690 hmm. A takie pytanie dodatkowe czy jak montowales te glosniczki to zmieniales np kable do nich czy na fabrycznych? A jak tak to czy jest roznica jakas jak wezme na nowych kablach a nie na oryginalnych? Bo w sumei sie nie znam ;]