Skocz do zawartości

Touring - trzeszczący szyberdach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam mały problem z dużym, podwójnym szyberdachem. Otóż... on trzeszczy :) Dzisiaj znajomej wydawało się, że deszcz kropi, a to tylko mój szyber :duh:

Jakieś rady? Może nasmarować go zwykłym WD40?

Z góry dzięki za pomoc!

Profesjonalne studio kosmetyki samochodowej

http://www.snblodz.com.pl

Opublikowano

no to i ja się przyłączę :)

mój szyber oprócz trzeszczenia jeszcze stuka na większych wybojach, ale tylko w pozycji zamkniętej; minimalnie uchylony milczy jak trzeba...

może jakaś regulacja wystarczy?? poza tym dużo za wolno chodzi...

Opublikowano
Witam,

mam mały problem z dużym, podwójnym szyberdachem. Otóż... on trzeszczy :) Dzisiaj znajomej wydawało się, że deszcz kropi, a to tylko mój szyber :duh:

Jakieś rady? Może nasmarować go zwykłym WD40?

Z góry dzięki za pomoc!

Hej.

To trzeszczenie jest jakby uszczelek czy inne?

Nie smaruj WD40 tylko jeśli już to wazeliną techniczną.

A ja mam takie pytanie. Może wam wyda się śmieszne. Jak się powinien otwierać podwójny szyber :?: Z moim jest coś nie tak. Jak bym nie próbował to on się tylko uchyla :(

Więc...

Jest w pozycji zamkniętej,naciskasz(tak jak przy automatycznym opuszczaniu/podnoszeniu szyb lub trzymasz-jak wolisz) raz w tył (żeby otworzyła się przednia częśc),szyber otwiera się troche,staje i żeby otworzył się dalej musisz nacisnąć jeszcze raz.Sytuacja wyglada tak samo jaak chcesz otworzyć tył.

Natomiast jak chcesz otworzyć oba to "dobijasz" przodem do końca i potem ciągniesz do przodu ;)

Chcesz zamknąć to wciskasz(w dach) ten knefel od szybra.

Troche chaotycznie napisane ale chyba zrozumiale.

Pozdrawiam

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To trzeszczą Wam tylko uszczelki.

Wystarczy kupić preparat do uszczelek, olej silikonowy (nie pomylić z sylikonem :wink: ) lub tak jak ktoś już napisał - wazelinę techniczną.

Wystarczy posmarować uszczelki zarówno na części ruchomej jak i na dachu stałym oraz prowadnice i rolki szyberdachu i do następnej wiosny jak ręką odjął.

Ja spróbowałem WD-40, ale po 2 dniach trzaski powróciły :mad2: .

Po tej porażce zastosowałem preparat do uszczelek w sprayu i z efektu byłem zadowolony :cool2: - zostawia trwałą warstwę śliskiego silikonu na uszczelce.

Operację powinno się powtórzyć 2 razy w roku - przed i po zimie - wtdy cisza gwarantowana.

Owszem - w zimie przy większych mrozach prawdopodobnie piszczenie powróci, ale nic nie poradzimy na twardniejące od zimna uszczelki.