Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem tutaj nowy i mam taką sprawę. Mianowicie zamierzam założyć w swojej X5 (2002r.) radio CB. Może doradzicie gdzie można ładnie te radio zamontować. A najlepiej jak macie byście dali fotki. Z góry dzięki. Pozdrawiam
Opublikowano

ja mam miedzy fotelem kierowcy a tunelem srodkowym. Ładnie się trzyma i i wygodnie się operuje i nie rzuca się w oczy.

Marcin

Opublikowano
ja mam miedzy fotelem kierowcy a tunelem srodkowym. Ładnie się trzyma i i wygodnie się operuje i nie rzuca się w oczy.

Marcin

Może jakąś fotkę? Między fotelami czyli między tunelem a fotelem pasażera? Zamontowane na stałe czy też 'na wcisk' :twisted2: ?

Opublikowano

no wcisk niestety. Więcej problemów będziesz miał z prawidłowym podłączeniem zasilania pod kluczyk - za to zleciłem w ASO.

Marcin

Opublikowano
no wcisk niestety. Więcej problemów będziesz miał z prawidłowym podłączeniem zasilania pod kluczyk - za to zleciłem w ASO.

Marcin

Zamontowałem uchwyt (w zestawie z radyjkiem President) po prawej stronie tunelu, przed fotelem pasażera (fotel pasażera 3/4 skali od tyłu - i tak nie częściej niż raz w miesiącu zdarza mi się wieźć 'komplet' - 4 osoby). Uchwyt przykręcony w poziomie, tuż poniżej plastikowej zabudowy tunelu, na wykładzinie dywanowej (2 blachowkręty). Z racji tego, że auto stoi 'na żywca' pod blokiem, radyjko zdejmuję, tak więc montowanie zasilania na stałę nie wchodziło w grę - końcówka zapalniczkowa zamontowana, kabel wrzucam między fotel a tunel i podłączam do tylniego gniazdka zapalniczki. Antenka tą samo drogą, potem pod kanapę tylną i dookoła w stronę kierowcy, do bagażnika, po ukosie w górę, przez uszczelkę (między uszczelką a klapą bagażnika) z tyłu na wysokości lamp i dalej w górę aż do szczytu.

Alternatywnie rozpatrywałem montaż po lewej stronie kierowcy, pod włącznikiem świateł - jest duuużo miejsca i radyjko spokojnie można wsadzić, a dodatkowo nie widać go z zewnątrz auta po odłączeniu gruszki.

Wybrałem subiektywnie, bo:

a. lubię obsługiwać gruszkę prawą ręką;

b. i kierowca, i pasażer mają dostęp do radia - gruszka jest pośrodku, widać wyświetlacz, a wszystkie pokrętła są w zasięgu ręki (ważne, bo jeżdzimy w trasy po 800-900km i prowadzimy obydwoje, ale to zazwyczaj ja jestem 'operatorem CB').

Teraz uwagi:

1. Na stronę pasażera wyrzucić antenę byłoby bliżej, ale to dopiero jak się do Polski wybiorę, bo na razie jest zestrojone na to miejsce.

2. Przez tylną klapę w sam raz starczyło kabla, a newralgicznym punktem jest szczelina pomiędzy klapą a dachem na szczycie - kabel się 'przycina' i obawiam się, że prędzej czy później go uszkodzę.

3. Czeka mnie jeszcze wyciągnięcie siedziska tylnej kanapy, bo teraz kabel idzie dookoła.

Jak zrobię zdjęcie, to zołożę link.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

Temat stary ale ciągle aktualny.

Opisane powyżej rozwiązania montażu CB radia mnie osobiście nie przypadły do gustu a mam ten sam dylemat-gdzie?

1-w środku,w popielniczce obok zapalniczki należy wyciąć otwór na radio CB i wpuścić je w tunel (jak głęboko wejdzie nie wiem).

2-w środkowym tunelu jest zasuwany małą żaluzją,zaraz przed podłokietnikiem schowek na drobiazgi,a pod nim głębszy na napoje w puszkach,czy kubki z kawą. Myślę o wycięciu dna tego schowka i wpuszczeniu tam radia.

Niestety nie rozbierałem jeszcze środkowego tunelu i nie wiem jak to zrobić,żeby sprawdzić,które miejsce ma wystarczają głębokość aby pochłonęło CB radio.Może ktoś z Was już tego próbował,albo podpowie jak zdemontować ten tunel.

SPOKOO

Opublikowano
Kolego u mnie CB jest między fotelem pasażera a tunelem, model Presidenta Johny II wchodzi tam idealnie i nawet nie trzeba wiercić i przykręcać, poprostu wsuwasz i jest na styk.
Opublikowano

Często przestawiam ustawienia foteli i wolę mieć CB zamontowane (stabilnie) na stale.Pozostanę więc przy swoich 2 wersjach montażu choć wymagają więcej zachodu niż proponowane wyżej.

Pytam jeszcze raz :jak zdemontować środkowy tunel w X5 ??

Opublikowano
Często przestawiam ustawienia foteli i wolę mieć CB zamontowane (stabilnie) na stale.Pozostanę więc przy swoich 2 wersjach montażu choć wymagają więcej zachodu niż proponowane wyżej.

Między fotelem a tunelem też możesz na stałe przymocować ....

Niestety nie pomogę z tunelem.