Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oto problem:

E34 524td po odpaleniu i przejechaniu 30m nagle zgasła...po prostu. Rozrusznik kręci... paliwo jest, olej jest, prąd jest... kręci i nic. Tak jakby chciała już zaskoczyć i znowu nic. Mało mam do czynienia z tym silnikiem i nie wiem dokładnie jak on się zachowuje, ale wydaje jakieś takie dziwne odgłosy przy odpalaniu (jakby "kliki" "stuknięcia").

Proszę o pomoc w diagnozowaniu, bo nie może odjechać spod domu.

Edytowane przez Prezes_

pozdrawiam

Prezes

Moja flota: •Czarna & •eMka & •Kalinka & •Malutka

Opublikowano

ok, dowiedziałem się, że rozrząd był robiony w ubiegły roku i faktycznie... przed chwilą sprawdziłem, pasek się nie zerwał i jest w dobrym stanie.

Auto, jak pisałem wcześniej, nie odpala... kręci ale nie chce zapalić ani na chwilę.

Co do odgłosów, to jakieś tam są, ale to raczej typowe dźwięki tego prehistorycznego silnika :)

Drążymy temat dalej...

pozdrawiam

Prezes

Opublikowano
Może warto by było sprawdzić czy pompa ustawiona dobrze,skoro tak piszesz,że tak jakby chciała zaskoczyć,a rozrząd nie przeskoczył może :?: nie musiał się zerwać ale wystarczy że przeskoczył ząb dwa i już lipa z zapalaniem jest.
http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano
Też bym postawił na rozrząd, mógł przeskoczyć na pasku i gotowe, Głupi pomysł, ale ja bym próbował odpallić go z linki, jeżeli kręci to nic mu się nie stanie bo go nic nie blokuje, ale przy lince ryzyko może być poważne np. zerwanie paska więc najlepiej na trzecim biegu.
www.trofea-sport.pl
Opublikowano

Ok, no to mamy kolejne spostrzeżenia...

wczoraj do późnych godzin nocnych staraliśmy się ze znajomym fachurą przejrzeć co się da w aucie (pod domem) i mieliśmy nadzieję, że odpali. Paliwo raczej dostaje, kręci rozrusznikiem i widać, że ma ochotę zapalić. Po kilku długich próbach i testach zapaliła dwa razy dosłownie na 5sekund i zgasła. Przy każdy odpaleniu z wydechu leci siwy/biały dym. Auto dalej stoi...

i chyba zaczynam tracić wszelkie nadzieje, że ten silnik jeszcze odpali na dłużej... :?

pozdrawiam

Prezes