Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

2.1Run flat gwarantuje dojazd do serwisu w celu naprawy opony bez koniecznosci uzywania zapasowki - a nie jazde bez powietrza i to bez zmiany zachowania samochodu. To ze sprzedawcy radza uzywac ich w samochodach z czujnikiem cisnienia to zabezpieczenie przeciwdebilowe - stosowane w sutuacjach gdy uzytkownik skarzy producenta i twiedzi ze skad mial wiedzec ze ucieklo powietrze jak autem szlo jakos tam jechac dalej.

2.2 Pozatym po jezdzie lub przed jazda jakos tam sie patrzy na auto i widac ze z ktorym kolem jest cos nie halo - tak dla ludzi ktorzy nie czuja nic po aucie.

Jeździłeś na kapciu na run flacie? Jeśli to nie pisz, że jest znaczna różnica. W zasadzie przy spokojnie jeździe nie wyczujesz i po oponie też nic nie widać

Jeżeli nie odczuwacie różnicy pomiedzy dennymi run flatami a zwykłymi oponami to chyba mocno chcecie wierzyć, że dokonaliście dobrego wyboru...ale ja się nie znam...

Odczuwamy różnicę :wink:

Run flaty są kiepskie w koleinach. Na poprzecznych nierównościach różnica jest, ale nie za duża. Na zwykłych bardziej miękko.

Opublikowano
sluchajcie mam pytanko apropo czujnika cisnienia w e90. bo ogolnie nie jestem pewny co do tego czy mam ori felgi, jak mozna sprawdzic czy dziala? w komp przy opcji czujnika(na liczniku, nie mam idrive) mam opcje reset jedynie.

W E90 z 2007 mozesz juz nie miec czujnikow w kolach, ich funkcje przejelo DSC (ktore oblicza sobie czy kola maja odpowiednia wysokosc, stad tez przycisk reset, ktory naciskasz po zmianie kol lub po ich dopompowaniu). Taki system pokaze Ci tylko informacje gdy cisnienie spadnie (zapali sie kontrolka).

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
sluchajcie mam pytanko apropo czujnika cisnienia w e90. bo ogolnie nie jestem pewny co do tego czy mam ori felgi, jak mozna sprawdzic czy dziala? w komp przy opcji czujnika(na liczniku, nie mam idrive) mam opcje reset jedynie.

W E90 z 2007 mozesz juz nie miec czujnikow w kolach, ich funkcje przejelo DSC (ktore oblicza sobie czy kola maja odpowiednia wysokosc, stad tez przycisk reset, ktory naciskasz po zmianie kol lub po ich dopompowaniu). Taki system pokaze Ci tylko informacje gdy cisnienie spadnie (zapali sie kontrolka).

Jest inaczej. Od początku produkcji E90 mierzenie ciśnienie było przez system DSC. Tylko w USA od któregoś roku z uwagi na ich oprzepisy bezpieczeństwa wprowadzono czujniki mocowane w kołach.

Opublikowano
aha czyli reasumujac czujnika nie mam w kolach, to i moze dobrze bo wtedy znaczy to ze moge zmeinic felgi na nie ori bmw i bedzie dzialac

Jezeli felgi sa wyprodukowane z glowa to czujniki tez do nich pasuja. Ale jest tak jak napisal Rufio, europejskie E90 nie ma czujnikow.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odgrzeje troche kotleta :) ale jest tu coś na temat czuujnmików RFT ktorych tak defakto nie ma :norty:

chciałem się podpytać jak małe ubytki ciśnienia jest w stanie ten system wychwycic? Pozyczylem wczoraj na próbe od kolegi opony 18 calowe 225/35 + 255/40 przejechalem jakies 15 km i auto odstawiłem do garazu. Dzis po przejechaniu jakichs 5 km komputer zasygnalizowal brak cisnienia ale nic nie czuc zeby gorzej jechalo auto. Zajezdzam na najblizsza stacje benzynowa. Roznica na porzednich kolach byla 0.1 bar. No troche to dziwne zeby tak mala roznice wylapal ten system :o Dopompowalem koła równo na osiach. Proboje robic inicjalizacje. Nie ma u mnie idrive wiec wchodze przycisikiem BC na opcje INIT i ruszam powoli na wyprostowanych kolach. Bylo przez pare sekund ok i znowu komunikat. Moze coś źle robię tą inicjalizację?? Czy moze czujniki ABS sie uszkodzily no ale to chyba byla by wieksza dyskoteka na desce wtedy? Na razie auto stoi, sprawdze za kilka godzin cisnienie.

EDIT: Okazało się że zbyt krótko trzymałem przycisk BC. Po pierwszym wcisnieciu znikała taka ikonka trójkąta/strzałki i myslalem ze nalezy zaczac jechac a tu si eokazalo ze po jej zniknieciu trzeba wcisnac przycisk BC i przytrzymac 5 sekund az pojawi sie checkbox. Jakos w instrukcji nie było tak napisane.

Także już wszystko wyglada OK

Pozdrawiam

Patryk