Skocz do zawartości

Świci się prawa strona auta, bezpiecznik, ogromne spalanie!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

będąc na Węgrzech na autostradzie po szarpnięciach i spadku mocy samochód stanął. Moja diagnoza była dość trafna, mianowicie padła pompa paliwa. Samochód został naprawiony w podrzędnym serwisie za ogromną sumę 1200 zł, ale aby ten drażliwy temat ominąć przejdę od razu do tego co Ci kolesie narobili (poza masakrycznym zabrudzeniem wnętrza samochodu błotem).

Mianowicie dotychczasowe odcięcie zapłonu działające na przycisk pod siedzeniem zostało zmienione na odcięcie zapłonu po włączeniu świateł. W moim bagażniku znalazł sie nagle gruby, biały kabel łączący się z wiązka przy prawym tylnym reflektorze. Po włączeniu samochodu i wyłączeniu świateł NADAL ŚWIECI SIĘ PRAWA STRONA SAMOCHODU (czyli światła pozycyjne). Proszę o rade co z tym zrobić...

Pompa i filtr paliwa zostały wymienione. Pompę nawet mi pokazano i była to pompa firmy Wahler. Czy ktos z Was zakładał pompe tej firmy i jak sie sprawdziła?

Druga sprawa jest taka, że koleś dialektem węgiersko-niemieckim mówił coś o bezpieczniku (taki duży, prostokątny BMW) którego nie maja i nie mogą wymienić. Czy macie jakiś pomysł dlaczego miałby sie przepalić i za co on odpowiada?

Trzecia sprawa jest taka, że nagle samochód zaczął dużo więcej palić. Z 8-10l/100km do prawie 20l/100km. Czytałem że sonda lambda lub/i katalizator. Czy cos jeszcze? Ekonomizer wskazuje normalne wartości rzędu 9-10l.

Opublikowano

Trzecią sprawą okazała się być dziura w przewodzie doprowadzającym paliwa (metalowa rurka) której teraz nie mogę zlokalizować w sklepie.

Naprawdę nikt nie wie co mam zrobić z tym świeceniem? :cry2:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Po włączeniu samochodu i wyłączeniu świateł NADAL ŚWIECI SIĘ PRAWA STRONA SAMOCHODU (czyli światła pozycyjne). Proszę o rade co z tym zrobić...

Druga sprawa jest taka, że koleś dialektem węgiersko-niemieckim mówił coś o bezpieczniku (taki duży, prostokątny BMW) którego nie maja i nie mogą wymienić. Czy macie jakiś pomysł dlaczego miałby sie przepalić i za co on odpowiada?

Po kilku dobrych miesiącach postanowiłęm ponaprawiać to co namieszały te oszołomy. Co się okazało -> mimo, że pokazywałem że jest odcięcie zapłonu, palanty zapomnieli o tym i zwarli na krótko pompę paliwa z tylnym prawym reflektorem a potem mówili mi że zapsuty jest przekaźnik! Dzisiaj postanowiłem odciąć to cudo i zobaczyć jaki jest efekt. Oczywiście nagle wszystko wróciło do normy sprzed ich ingerencji!!! :dance: No żesz QWA co za debile to byli... Kiedyś tam jeszcze pojadę... :twisted: