Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Moze ktos z was jest w stanie mi jakos pomoc siadlem rano w auto przejechalem jakies 2 kilometry chcialem zgasic silnik i klopot ze sporym oporem cofnal sie kluczyk ale i tak nie do konca tylko do momentu zgasniecia kontrolek :shock: (przebieg swieci)i na tym sie konczy kluczyk mozna wyjac ze stacyjki przebieg nie znika w dalszym ciagu ciezko jest go wlozyc spowrotem kierownica caly czas zablokowana,po wlozeniu kluczyka nie ma zadnej pozycij przekreca sie luzno nie mozna uruchomic silnika.Co to moze byc moze ktos mial juz taki problem czy mozna ta stacyjke jakos naprawic nie chcialbym jej zmieniac z tego wzgledu ze za zmiana stacyjki idzie zmiana zamkow w zelu uzyskania jednego klucza do wszystkich zamkow dzieki z gory za wiadomosci pozdrawiam.
Opublikowano

Zdejmij oslonke od kierownicy.

Pod kierownica jest taka kosteczka do niej idzie kilka przewodow(jak przekrecasz kluczykiem to obraca sie wewnatrz trzpien i odpalasz auto)-zebys czasem nie rozbieral pol deski rozdzielczej,wystarczy ze zdejmiesz ten plastik co oslania kierownice.

Wykrec te kosteczke (jest przykrecona na dwie maciupkie srubeczki i wyciagnij ja .

Po zdjeciu zobaczysz trzpien przesmaruj go np wd40 i delikatnie kombinerkami postaraj sie go rozruszac az wskoczy do srodka .

Powinno zadzialac (mialem kiedys podobny problem) :cool2:

Kocham moja Czarnulkę
Opublikowano
mialem identyczny problem po prostu masz wyjechany juz kluczyk i stacyjka go nie czyta podejrzewam ze smarowanie nie pomoze wiec czeka cie wizyta w salonie bmw i czekanie jak w moim przypadku na nowa stacyjke i nowy kluczyk razem koszt niecale 500 zl potrzebne dokumenty to prawo jazdy dowod rejestracyjny i podpis wlasciciela auta stacyjke sprowadzaja z niemiec odradzam kupno uzywanych gdzies na allegro czy wszelkie kombinacje
brak
Opublikowano
A nie macie zapasowego kluczyka? U mnie byl problem z odpalaniem przez wyjechany kluczyk i uzywam zapasowego i dziala jak zloto :)
Opublikowano
czesc sprobuje zrobic ten numer z ta oslona tak jak mi kolega podpowiada,jak sie nie uda dorobie klucz(mam tylko jeden)zobacze co bedzie sie dzialo(mam nadzieje ze pomoze)nie wiem czy w moim przypadku moze stacyjka nie czytac kluczyka nie mam kodu kluczyka wiec chyba to nie o to chodzi ale pewny nie jestem,jak juz bede wiedzial przyczyne na 100% napewno napisze co padlo.Dzieki za podpowiedzi pozdro!!!
Opublikowano
witam jestem ponownie i dalej mam problem ze stacyjka w zwiazku z czym mam dwa pytania czy trzpien (znajdujacy sie pod kostka stacyjki) normalnie pracujacy powinien byc schowany calkowicie czy powinien wystawac okolo pol centymetra(u mnie wystaje) :?: :?: :?: A drugie pytanie jest nastepujace co radzicie sprubowac dorobic kluczyk,jak juz pisalem wczesniej mam jeden,czy zmienic stacyjke :?: :?: :?:znalazlem u siebie klienta ktory twierdzi ze jestw stanie to zrobic koszt max 150 zl tak powiedzial,co byscie zrobili na moim miejscu???pozdro!
  • 2 tygodnie później...