Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam poważny dylemat.

Słyszałem że można odwrotnie zamontować drążek środkowy.

Posiada on 2 końcówki które różnią się zakresem ruchów. Jedna jest bardzo sztywna a druga ma zakres ruchów jak zwykła końcówka. i pytanie - która jest lewa a która prawa. Do której przykręca się przekładnie kierowniczą.

Edytowane przez tomaszos
Opublikowano

tak mi właśnie założyli.

Ale nurtuje mnie pytanie- dlaczego po stronie pasażera jest sztywna a od przekładni kierowniczej ruchoma? to zdaje się nie logiczne :roll:

Opublikowano
hmm nad tym sie nie zastanawiałem dlaczego akurat tak ale jak zmieniałem kiedyś w swojej E34 to właśnie tak siedział. Tanie podróbki drązków wogóle mają dwie końcówki ruchome. Nie wiedzieć czemu ale tak mają. Może dlatego tak mają ażeby drążek był zawsze w jednej pozycji i nie ulegał skręcaniu wokół własnej osi???Po to była by jedna stała końcówka ale czemu akurat tak jest montowany? Hmm. Nie mam pojęcia niech sie wypowie ktoś kto więcej w tym się orjentuje.
Opublikowano
Potwierdzam, co powiedział kolega Danek24 - wymieniałem ostatnio ten drążek i rzeczywiście ruchomy przegub jest tylko od strony kierowcy, wchodzi w przekładnię kierowniczą. Inaczej chyba nie da się tego założyć.
Opublikowano
na forum bmw-sport kolega stones1 twierdzi że dokładnie odwrotnie czyli sztywna końcówka do przekładni.

wymieniałem osobiście drążek w swoim aucie, chyba był jeszcze oryginał, lub robiony u Niemca w serwisie - przegub kulowy był do przekładni!! 100% jestem pewien tego, bo miałem niezłą walkę z użyciem fleksa itp. inaczej to raczej nie wejdzie, drążek jest tak wyprofilowany.

Opublikowano

najciekawsze jest że z rysunku w realoem wynika że przekładnia jest mocowana do "stałej" końcówki a w autorepair book na zdjęciu widać że musi być do ruchomej. Przyjrzyjcie się uszom do mocowania przegubów w którą stronę powinny iść :roll:

Może ktoś posiada ETK i może tam jest coś napisane.