Skocz do zawartości

525 TDS 2000r. Wielofunkcyjna kierownica (brak / montaż)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dwa pytania: (LAIK)

Czy w modelu z 2000 r. i z dość niezłym wyposażeniem (automat, nie mam informacji o tempomacie radio CD, komputer pokładowy itp. np. fotele z masażem :) ) możliwy jest brak wielofunkcyjnej kierownicy? Tzn. czy były produkowane modele w takiej konfiguracji?

Pytam bo (ciągle) szukam dobrej oferty E39 525 TDS no i ta którą znalazłem wydaje mi się całkiem całkiem.

Niedługo jadę "prześwietlić samochód na wylot" ale wole się upewnić. Brak tej kierowniczki jakoś mnie zaintrygował, może to być dowód na jakieś niemiłe przygody z samochodem a może także niczego nie dowodzić!?

Drugie pytanie: (jeśli brak owej kierownicy nie jest niczym nadzwyczajnym)

Czy jest możliwość zamontowania takiej multimedialnej kierownicy do samochodu który pierwotnie nie miał jej na liście gadżetów? Domyślam się że zależne jest to od wyposażenia samochodu i pewnie czegoś jeszcze o czym nie wiem :)

Opublikowano

No z multimedialną to chyba ciut za daleko :mrgreen:...

Jeśli chodzi o multifunkcyjną to wygląda to następująco:

Od 09/1998 wystarczy kupić poduszkę z guzikami i pociągnąć trzy kabelki od wtyczki podłączonej do taśmy kierownicy od strony kolumny (zasilanie, I-bus i sterownik silnika). Jak auto przed 03/1999 to trzeba jeszcze zmienić taśmę na nowszą (od strony kierownicy musi mieć dwa gniazda: na 6 pinów do poduszki i sygnału i na 4 piny do multifunkcji). Ja i tempomat w manualu i multifunkcję dokładałem sam. Służę pomocą i fotkami.

P.S. Przygotowuję "Zrób to sam" na ten temat. Wkrótce zostanie dołączony do forum

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

no fakt z tą multimedialną to walnołem :)

Dzięki wielkie na 2 pytanie mam odpowiedź i napewno (jak będzie potrzeba) skorzystam z przewodnika!

Czekam na jakieś wskazówki co do 1 zagadki :)

Opublikowano
Podłącz się pod temat coś w stylu "rozszyfrowanie VIN" i poproś Kolegów o podanie listy wyposażenia. Będziesz miał wypisane wszystko...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png