Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie auto 1,6 czy to prawda ze auto spali mniej przy obrotach powyzej 3000tys obr.jak do 3000tys??

jak tak to co po miescie jadac 50-60 lepiej jechac na 4 biegu a moze i 3 niz na 5??

jest cos w tym???

prosze o info

Info: czytaj regulamin, właściwie tytułuj wątki i wybieraj odpowiedni dział na pytania. Przenoszę. Mod

Opublikowano
Ja akurat miałem silnik M43 1,6 i to prawda ,że jak złapiesz moment obrotowy to jest zauważalne iż ekonomizer zaczyna pokazywać mniejsze spalanie ,prędkość rośnie a obroty pozostają bez zmian. U mnie to było ok 3500 - 4000 obr. ale wiele zależy od tego czy masz dobrze ustawione wałki rozrządu + zawory, ilość/jakość oleju oraz stan tylnego mostu.
Opublikowano

ok wiec to samo co sie dowiedzialem on znajomka teraz tu uslyszalem musze wyprobowac i dam znac czy i umnie poszlo to thx.

pozdro

Opublikowano
Ja akurat miałem silnik M43 1,6 i to prawda ,że jak złapiesz moment obrotowy to jest zauważalne iż ekonomizer zaczyna pokazywać mniejsze spalanie ,prędkość rośnie a obroty pozostają bez zmian. U mnie to było ok 3500 - 4000 obr. ale wiele zależy od tego czy masz dobrze ustawione wałki rozrządu + zawory, ilość/jakość oleju oraz stan tylnego mostu.

Rozumiem że jeździsz automatem. W skrzyni manualnej obroty w sposób oczywisty przekładają się na prędkość.