Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy mam maly problem-od niedawna jestem posiadaczem BMW 740 IA V8.To jest moja trzecia bmka ale pierwszay raz przytrafilo mi się że po wymianie oleju stukaja mi zawory-nie głośno ale jednak delikatnie je słychać. :( Poziom oleju jest ok.Wlalem olej CASTROL 5W40 SYNTETYK.Czy przyczyna stukania może byc za żadki olej?Silnik ma już przejechane 300.000 tyś.km.Niestety nie wiem jaki olej zalany był poprzednio :( Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem proszę o radę.
Opublikowano
Nie wiem jaki masz model E32 czy E38 ale to nie ma wiekszego znaczenia.Ja mam tez silnik V8 M60 i slysze tylko zawory jak zaklekotaja przez moment gdy odpale go rano w mroz ale potem przez jakis czas klika mi jeden zaworek...pewnie szklanka juz troche spracowana.Moja ma 252tys na liczniku.Mam zalany olej 10W40.Jesli maszx takie objawy tylko po odpaleniu to chyba raczej nie ma powodu do zmartwien ale jesli slychac je caly czas to moze faktycznie zmien olej.Mysle,ze Forumowicze dadza jakas dobra rade.Pozdrawiam.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Wadą motoru 4l jest to, że odkecić się lubi pompa oleju, może jest juz luźna i nie daje rady smarować góry :roll:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań