Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie Wszystkich, po długiej nieobecności.

Na Dzień Dobry bardzo proszę o pomoc.

Kupiłem kobitce E36 i chciałem sprzedać poprzedni (tj E30), jednak pojawił się problem - Usterka!

Jeździła nią 3 latka i nic się nie działo, aż tu...

Na początek: Samochód to pełnoletnie E30 z 87 roku na gaźniku pierburga 2BE, oczywiście NIE przerabiany na kuchenkę gazową ;)

Objawy: po odpaleniu silnika pracuje bardzo nierówno, natomiast gdy trochę się rozgrzeje nie spadają mu obroty! Dosłownie... osiągnie 3000, to na światłach trzyma 3000..., jeśli wkręci się na 4000 to na biegu jałowym cały czas trzyma 4000!!! NIe jest to problem z linką - sprawdzałem i nie blokuje się.

Oczywiście gdy próbuje wyłączyć silnik - nie wyłącza się, trzeba mu pomóc i zrzucić obroty sprzęgłem np. na trójce...

Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki, bo nie sprzedam przecież uszkodzonego samochodu. Dziękuję i pozdrawiam.

PawełK.

Opublikowano

Witam!!!

Jestem pierwszy raz na tym forum ale postaram się ci pomudz ponieważ miałem też bmw z tym samym silnikiem na gaźniku.

Wina może leżeć w siłowniku do ustawiania wolnych obrotów ja miałem przeciwnie jak ty, mi obroty mocno spadały nawet do 500obr/min i to było przyczyną.ale może też być przyczyna podstawie gażnika może mieć przedmuchy i może trzymać wysokie pbroty.

Pozdrawiam!!!

Opublikowano
Witam!!!

Jestem pierwszy raz na tym forum ale postaram się ci pomudz ponieważ miałem też bmw z tym samym silnikiem na gaźniku.

Wina może leżeć w siłowniku do ustawiania wolnych obrotów ja miałem przeciwnie jak ty, mi obroty mocno spadały nawet do 500obr/min i to było przyczyną.ale może też być przyczyna podstawie gażnika może mieć przedmuchy i może trzymać wysokie pbroty.

Pozdrawiam!!!

Dzięki za tak szybką odpowiedź... Ale to chyba nie siłownik wolnych obrotów - gdy jedzie na biegu obroty też nie spadają, tj. wrzucam 3-kę, przy 3 tyś na 2-ce a silnik zaraz wskakuje znowu na 3 tysie bez dotykania gazu... niemalże jak tempomat ;) ponadto, gdy wrzucam bieg obroty skaczą na maximum... i wracają do 3 tys. jak wejdzie... crazy.

Opublikowano
o rany musze pomyslec bo ostatni raz mialem ztym gaznikiem do czynienia 6 lat temu jak nigdy nie jezdzil na gazie to powinien byc nie popalony w srodku ,tam jest taki maly wlacznik wolnych obroyow moze on nawalil i wtedy komp nie ma inpulsu ze jestesmy na wolnych . albo guma pekla pod gaznikiem .
Opublikowano
o rany musze pomyslec bo ostatni raz mialem ztym gaznikiem do czynienia 6 lat temu jak nigdy nie jezdzil na gazie to powinien byc nie popalony w srodku ,tam jest taki maly wlacznik wolnych obroyow moze on nawalil i wtedy komp nie ma inpulsu ze jestesmy na wolnych . albo guma pekla pod gaznikiem .

Dzięki za wskazówki. Jurto postaram się sprawdzić jak czas pozwoli.

Pzdr.