Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Mam pytanko: :modlitwa: gdzie w E[38] 740 znajduje się filtr węglowy [chodzi o filtr w układzie odpowietrzenia baku]. Szukam i "0".

Od dłuższego czasu mam problem z zapowietrzającym się bakiem paliwa - jest to zjawisko tak silne, że aż wciąga bak co powoduje charakterystczne odgłosy odkształcającego się zbiornika [strasznie dokuczliwe i głośne]

pozdro

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Zdjemujesz tylne lewe koło, oraz przednią część (czyli lewą) nadkola - przy zbiorniku paliwa.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dzięki bardzo. :lol: Spróbuje dziś coś powalczyć. Zobaczymy może tam znajdę przyczynę zapowietrzania sie zbiornika. Czyli jednak z tyłu jest ten filtr a ja osioł szukałem w komorze silnika i "pod" przednimi błotnikami.

nara

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Odpowitrzenie zb. paliwa, to raczej znajduje się przy zb. paliwa ;) :lol:

A z innej "beczki" - jak tam mapy navi ? ;) szczególnie ta krajowa.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

• Członkowie klubu
Opublikowano

Może nie chodzi o "odpowietrzenie". Moja beti ze względu na normy EUR ma tzw. dopalanie opar benzyny pochodzących z baku - coś w rodzaju zaworka który powoduje doprowadzenie opar do komór spalania [zaworek sprawdzałem na kompie działa ok] Wieczorem podziałam przy filtrze węglowym - o rezultatach napisze.

Odnośnie płytek NAVI - Polska chodzi ok. jednak jest jeszcze mało dokładna [ale lepsze to niż nic] pozostałych nie sprawdzałem. Czekam na nowe info [potrzebne jes też TIS]

pozdro

UIHZ9556.JPG

• Członkowie klubu
Opublikowano

Filtr znalazłem, sprawdzona została drożność układu i wydaje się wszystko ok. Fachowcy podpowiadają, że przyczyną może być ten "mały zbiornik" niedaleko filrta węglowego - podobno jest w nim jakiś zawór który zamyka odpowietrzenie baku np. przy dachowaniu itp.

Jak to sprawdzić ? Może inne pomysły? :modlitwa:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Być może ...

Jak tam u Ciebie z angielskim ? Jak nie najgorzej, to podeślę Ci dokument nt. układu zasilania paliwem w Twoim (i moim ;) ) samochodzie.

Jest tam powiedziane, jaki element za co odpowieda i jak działa, może Ci to coś pomoże.

Stronka

• Członkowie klubu
Opublikowano

Angielski w stopniu średnim - tekst powinienem zrozumieć, każda próba warta grzechu. Musiałem ponownie wyciągnąć uszczelkę korka wlewu paliwa - bak strzelał jak petardy na sylwestra. Gdzie szukać przyczyny? :doh:

Jak wszystkie tematy dotyczące E38 spotykają się z licznym zangażowaniem forumow.. :cry: . ..... żeby nie Sebast to było by "0"

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Wysłałem na mail-a ...

Zawsze powinien się znaleźć jakiś "nawiedzony" - na tym forum od E38, chyba to jestem ja ;)

Stronka

Opublikowano

Jak wszystkie tematy dotyczące E38 spotykają się z licznym zangażowaniem forumow.. :cry: . ..... żeby nie Sebast to było by "0"

Ja niestety na razie mało wiem o E38. To i nie doradzam. :lol:

Ale czytam pilnie wszystko.

Grzesiek740 - (kiedyś było jeszcze 735 i 750)

http://img136.imageshack.us/img136/3693/mojeauta034podpisgo3.jpg