Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szykuję się do zdjęcia skrzyni biegów - jestem jednak laik i uczyć się będę na bieżąco :) Celem jest wymiana Łożyska Oporowego - dokładnie za dwa dni biorę się za całość przedsięwzięcia.

W związku z tym mam dwa zasadnicze pytania:

1. Jakie uszczelki powinienem zakupić przed ponownym założeniem skrzyni biegów - troszkę mi z łączenia ze skrzynia kapie, więc wiem już o jednej, czy są jednak jakieś inne warte zachodu?

2. Czy są jakieś cenne wskazówki które warto abym poznał zanim zmiażdży mnie ciężar skrzyni biegów? :mrgreen:

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

:arrow: Schematy E32 :arrow: CERBER -bezpieczeństwo IT

• Członkowie klubu
Opublikowano
Wszystko zalezy od tego, czy to olej silnikowy czy przekładniowy :mrgreen:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Wszystko zalezy od tego, czy to olej silnikowy czy przekładniowy :mrgreen:

Wiem tylko że robią się plamki tam gdzie stoję i że kiedy ostatnio byłem wymienić olej przekładniowy bo mi coś chrobotało przy wstecznym to okazało się że mam tam susze...

Zakładam jednak że cieknie wszystko co może ciec ... Póki co wydaje się że tylko silnikowego nie ubywa ;) Za to znika także płyn ze wspomagania i z chłodnicy ...

Na razie biorę się za skrzynię i przy okazji że auto będzie częściowo rozbierane zajmę się przewodami od chłodnicy w poszukiwaniu kamienia tworzącego nieszczelności......... boje się tylko że okaże się to i ta uszczelka leci do wymiany (chociaż oleju mi nie ubywa).

I tak o to z planu na drobny acz trudny zabieg zrobi mi się kurde gruntowne remontowanie .... :mad2:

Dałbym do mechanika... ale 300 PLN w tą albo w tą to jednak różnica ;) (tyle sobie liczą u mnie za demontaż i ponowny montaż + robocizna).

BMW E32 750iA '91 (magia V12 :twisted2: ) & Honda Shadow VT 1100 -custom- chopper

Ex: BMW E32 735i'87, Mercedes-Benz W123 300 D'79, Ford Fiesta '92, Honda VF 750 F'83, Jawa 350'88, Fiat 126p'89, Yamaha RJX 80 SE'87,Motorynka...

Opublikowano
amato jaki olej będziesz lał do skrzyni bo u mnie też delikatnie kapie ale narazie chcę tylko dolać a niewiem jakiego bo szukałem na forum i nic konkretnego nie znalazłem.
Opublikowano

Dobrze że mi przypomniałeś ;) muszę podskoczyć do tego zakładu i dowiedzieć się co konkretnie wlewali i może od razu kupić go od nich.

Zwykle to wolę auto oddać do warsztatu - na wszelkie wymiany i naprawy... dla bezpieczeństwa mojego i auta, ale czasem (jak teraz) sięgam z wydatkami na warsztaty ponad limit przyzwoitości mojego portfela i wówczas jestem przymuszony poczekać lub (jak teraz) ... wypompować wodę z kanału :norty:

Co do tego oleju przekładniowego to wiem tyle że wymiana kosztowała mnie 50 PLN i był zbyt rzadki bo przedostaje się przez uszczelki :twisted2: (z tym to akurat żartuję :P )

Ostatnio wydałem coś około 2700 PLN w przeciągu niecałych 14 dni a szykuje mi się wymienianie uszczelek, drążka kierowniczego no i przegląd... więc raptem pi razy drzwi jakieś coś w przedziale kolejnych 500-1000 PLN - stąd też konieczność zainteresowania się tematem osobiście... i koniec z wożeniem się po warsztatach ..... :/

Opublikowano
ja niekiedy to wolałbym pojechać do dobrego mechanika ale takich jest 1 na 10 a pozatym lubie jak sam coś zrobie mimo niespecjalnych warunków warsztatowych. a co do oleju to napisz jaki wlać to doleje albo wymienie oczywiscie jak będziesz wiedział.