Skocz do zawartości

wibracje pod pedałem hamulca, jakby ABS...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam taką o to przypadłość

przy hamowaniu auta, w końcowej fazie zatrzymywania samochodu odczuwam pod pedałem lekkie wibracje. Są one bardzo podobne do tych jakie odczuwa sie przy hamowaniu na śliskiej nawierzchni i ABS się włącza.

Z tym że moje objawy pojawiają się bardzo często i to na nawierzchni suchej. Są one krótkie ale dość odczuwalne.

Nie wiem czy ma to związek z tematem poprzednio przeze mnie opisywanym a mianowicie brakiem mocy auta, tak jakbym ciągnął jakś przyczepe albo jakby hamulce się zapiekały.

Sprawdzałem jednak wtedy czy auto na luzie jedzie i nie było większych problemów z przepchnięceim.

Może mój problem ma związek z systeme ABS/ASC tak jak to jeden z forumowiczów zasugerował?...

Wszystko z Miłości do Bawarii
Opublikowano
Wydaje mi się, że to skutek skrzywienia tarcz hamulcowych (wjazd w kałużę w chwili gdy po ostrych hamowaniach tarcze są nagrzane)... Wymieniasz tarcze, klocki i po bólu...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
  • Moderatorzy
Popękane przednie tarcze lub tylne skorodowane.Ja kiedyś miałem ten objaw gdy skorodowały mi tylne tarcze na tyle że zaczęła rdza odpadać płatami
Opublikowano
  • Autor

skorodowane raczej nie są bo jak zmieniałem koła to bym to zauważył

Możliwe jednak że jest wina krzywych tarcz tak jak mówicie i klocki tez mogą się kończyć

Co prawda auto dobrze hamuje jednak niekiedy mam wrażenie że powinno lepiej hamować, zwłaszcza gdy od razu wciskam pedał a auto reaguje jakby z opuźnieniem i nie tak jakbym chciał.

A druga sprawa to odczucia braku mocy, możliwe że krzywe tarcze powodują zatrzymywanie się klocków na tarczy a to z koleji prowadzi do wyhamowania auta???

Wszystko z Miłości do Bawarii