Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dręczy mnie od dłuższego czasu "metaliczny odgłos" - wydaje mi sie, że z tyłu auta. I teraz tak :

- koła zimne - nic sie nie grzeje

- odgłos się specjalnie nie nasila - jadę np. 100km/h to jakby lekko piszczało

- wyłączyłem ASC i trochę go poprzeciągałem, jak wysiadłem z auta to parowało z tylnego lewego koła , ale nadal było zimne

Ciężko ten odgłos zlokalizować , wydaje mi się , ze to właśnie w tym tylnym lewym kole, ale nie mogę tego stwierdzić na 100%

Miał ktoś może z Was podobny przypadek ?

Co można wykluczyć, a co "obstawić" bez rozbierania ?

Opublikowano

teraz jeszcze mi jedna myśl przyszła do głowy , ale nie wiem czy może mieć to cokolwiek wspólnego z moim problemem. ...

Jak naciskam tył i próbuje bujać autem to w tym właśnie kole coś skrzypi... amor ?

• Zarejestrowani
Opublikowano
u mnie tak samo jak bujam lub naciskam na auto to skrzypi mi w lewym kole ale TYLKO jak mam zaciagniety reczny, ktory notabene wcale nie lapie wlasciwie, jezeli sti tylko na luzie bez recznego to jest ok. Sprawdz u siebie czy jak masz aciagniety reczny to tak jest czy teaz awsze ?? Bo moga o byc szczeki od recznego

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
skoro parowalo to jak by hamulce nie odpuszczały i w takim wypadku całe kolo nie musi być gorące, a skoro wam skrzypi to moze byc oznaka ze reczny zle wyregulowany, slabo lapie na jedno kolo i przy nicisku nie trzyma tylko sie tarcza o klocek ociera i skrzypi takie mam pierwsze skojarzenia przy lewarku jest regulacj naciągu linki mozna sprawdzic i podciągnąć lylko ze to moze byc wina stojącej linki i wtedy trzeba sie zroche wiecej napracowac
Opublikowano

ok. skrzypi faktycznie po zaciągnięciu ręcznego... dzięki za pierwszy trop..

czy jeśli mam z tyłu tarcze poradzę sobie sam z wymianą okładzin od ręcznego czy to jakiś "chirurgiczny" zabieg ?

a jeśli czeka mnie wymiana linki ? dużo roboty ?

Opublikowano

Witam, mam ten sam problem i jest on spowodowany zbyt luźnym hamulcem ręcznym ale z tego co wiem to nie jest groźne. Radzę podciągnąc linki ręcznego.

Pozdrawiam :D