Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, mam problem z vanosem.. Otóż wygląda to w ten sposób, że jakieś parę miesięcy temu zaczął hałasować mi vanos. Zakupiłem zestaw naprawczy czyli podkładki do zębatki i nowe inne śruby, zresztą okazało się, że niepotrzebnie, bo było trochę za wcześnie na to i było za ciasno i ponowne mocne dokręcenie śrubek przyniosło skutek.. A przy okazji nie mogłem sobie odmówić rozkręcenia tak z ciekawości, samego elementu nastawiającego i zauważyłem, że ma luzy zarówno tłoczek w środku czyli tam gdzie idzie olej pod ciśnieniem jak i tłoczek z ząbkami który wchodzi w wyżej wymienioną zębatkę.. No i teraz ten grzechot wrócił i całkowicie psuje dzwięk mojej M50 a i pewnie rozrząd nie jest ustawiany jak trzeba, i myslę że może mieć to związek z tym zużytym elementem (a nawet jeśli nie, to i tak wypadałoby coś z nim zrobić profilaktycznie), więc mam pytanie w związku z tym: co z tym zrobić najlepiej?. Wymiana czy reanimacja, gdzie (mieszkam kilkadziesiąt kilometrów od W-wy), no i przede wszystkim za ile.. Za wszelkie rady z góry dziękuję
Opublikowano
na serio nikt nie wie czy da się regenerować tą część i gdzie za ile?? albo ile moze kosztować nowa bo nigdzie nie mogłem znaleźć nigdzie.. np w fusie
Opublikowano

Chciałbym przy okazji zapytać bo mam ten sam problem - chrobot spod obudowy Vanosa i nie wiem czy to Vanos czy coś z rozrządem a boję się na razie tam ingerować bo to drugi silnik,i boję się że potem będzie kłopot z właściwym poskładaniem tego przez niedoświadczonego mechanika. W poprzednim silniku pękły zawory choć żadnego chrobotu nie było

1) Czy to taki chrobot jak na filmikach?

http://pl.youtube.com/results?search_query=VANOS+NOISE&search_type=&search=Szukaj

bo u mnie występuje podobnie jak na w/w filmikach tyle że nie z rana jak jest silnik zimny ale zaraz jak tylko lepiej się nagrzeje. Albo już po krótkiej dynamicznej jeżdzie - wtedy chroboli już nie tylko podczas dodawania gazu ale również na postoju na wolnych obrotach. Niektórzy sugerują mi łańcuch albo napinacz, inni że olej mam za rzadki bo pełny syntetyk Mobil1 a ja sam nie wiem i boję się napraw silnika "jak diabeł wody święconej"

2) Mam drugi vanos z poprzedniego silnika który co prawda nie hałasował ale nie wiem czy nie lepiej taki zestaw naprawczy kupić :?: (jak w nim odciągam taki trybik to słychać jakby zasysało powietrze - jak można w ogóle sprawdzić ,że jast dobry?)

3) Ile kosztuje zestaw naprawczy który kupiłeś?

Opublikowano
Jak sprawdzić, to masz tam taką zębatkę (trybik) z mosiądzu chyba, to nie powinna ona mieć luzu, a że zasysa powietrze to tak ma być, bo podczas pracy idzie tam olej który pod odpowiednim ciśnieniem ustawia odpowiednio ten trybik.. i sprawdź czy tłoczek w środku nie ma luzu i ogólnie sprawdź w środku jak wygląda.. a zestaw naprawczy ok. 150 zeta w ASO.. tylko ktoś kto będzie składał to, musi mieć trochę pojęcia jak to złożyć po kolei bo jedną część zastępujesz trzema bodajże jak dobrze pamiętam i kolejność jest ważna.. no i trzeba będzie poruszyć rozrząd a jak się źle ustawi..... aha i zestaw naprawczy o którym mówię to jest inna sprawa niż sam ten moduł vanosa (czy jakkolwiek to się nazywa) który masz, w każdym razie jednym nie naprawisz drugiego, może hałasować jedna z tych rzeczy albo obie naraz..
Opublikowano
apropo linków to jest właśnie taki sam hałas u mnie, szczególnie dobrze było słychać w pierwszym od góry.. a olej ma związek taki że po rozgrzaniu robi się rzadszy i luzy po prostu "wyłażą".. dolanie gęstszego to taki głupi sposób na poprawę bo to jest "zamiatanie kurzu pod dywan".. i tak musisz wymienić to, a gęstszy olej wcale nie będzie lepszy dla silnika ogólnie, lej taki jak zaleca producent..
Opublikowano
Wielkie dzięki za podpowiedż. Ten mój drugi vanos ze starego silnika ma rzeczywiście luz na tej zembatce (która tak wychodzi i się chowa) więc nie jest chyba dobry, a widocznie nie chałasował bo był olej mineralny Lotos. Pozdrawiam!
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przyjaciele!! U mnie też strasznie dzwoni!!525 94 touring. Rozrzšd nowy , napinacze nowe, w Gorzowie nie ma dobrych mechanikw tylko sami piekarze

Mam już dosyc wymieniania dobrych częci. Proszę dajcie namiary na dobrych fachowców. Może kto próbował zestaw naprawczy?? Jaki skutek??