Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. koledzy mam dwa pytanka. czemu niekiedy jak gasze silnik to wskazówka od obrotomierza pozostaje i nie opada tylko jest tak jakby chodził na wolnych obrotach czemu tak sie może dziać gdzie szukac przyczyny??

2 pytanie dotyczyczy swiateł wstecznych. dlaczego mogą nie swiecic?? zarówki dobre, bezpieczniki tez. gdzie moze byc przyczyna? dzieki za odp

Opublikowano

1. Miałem podobny problem. Licznik został źle złożony najprawdopodobniej. Ktoś musiał grzebać przy liczniku i źle wskazówke wstawił. Tak było w moim przypadku. Przekręcasz kluczyk, do zegarów dochodzi napięcie i licznik sie uruchamia. Było juz to na forum oraz zdjęcie poprawnego złożenia.

2. Też to przerabiałem. U mnie była przyczyna w tych gniazdach które trzymają żarówki. Nie przewodziły prądu. Ps. ale bardziej prawdopodobne że coś z tym "włącznikiem" lecz nie wiem czy jest w skrzyni czy pod drążkiem.

Opublikowano
czujnik biegu wstecznego przynajmniej w wersji compact jest wkręcany w skrzynie biegów, możliwe ze to właśnie ten włącznik nie pracuje jak powinien, u mnie objawiało sie to tym, że przy cofaniu światłą potrafiły sie wyłączyć i znów włączyć. Koszt czujnika to w granicach 20 zł. http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CJ51&mospid=47453&btnr=23_0235&hg=23&fg=15 nr 15 na schemacie.