Skocz do zawartości

falujące obroty... tego jeszcze nie było?? krokowy ?lambda ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Odrazu przejde do sprawy.

Jakiś tydzień temu zauważyłem że oboroty w moim samochodzie nie reagują odrazu na odpuszczenie pedału gazu. Tzn. gdy zatrzymywalem się na światłach obroty stawały na 1500. Chwile postaly i zaczynały bardzo powoli opadać. To samo działo się na gazie jak i na benzynie.

Po około 2 dniach wszystko samo z siebie wróciło do normy.

Natomiast w ostatnich dwóch dniach mam o dużo większy problem. Samochód zaczął mi falować obrotami od 1200 do 300 na biegu jałowym. Działo się tak na gazie i czasem na benzynie. Dodatkowo podczas jazdy na LPG silnik strasznie szarpie przy obrotach około 3tysi. - 4 tysi. Tak jakby nie dostawał paliwa. Jeźdżę więc cały czas na benzynce.

Wydawało mi się że to silnik krokowy ale co on by miał doczynienia z jazdą na gazie w ruchu ??

Instalacje mam od dwóch lat, sekwencja.

Czy to może być sonda lambda ? Nigdy jej nie wymieniałem. Za ile to można sprawdzić i ile kosztuje sama sonda.

Wcześniej nie miałem żadnych problemów z gazem. Raz już czyściłem silnik krokowy bo były problemy z obrotami na jałowym.

Proszę o pilną i rzeczową odpowiedź ;]

Opublikowano
Najlepiej wsadz szczotke druciana do srodka i zerwij ten drucik a pozniej zamow nowa przeplywke. Hehe. Jak obroty skacza na zimnym to przeplywka - inaczej nie. Nie ruszaj jej. Sprawdz weze powietrza kolektora ssacego i wyreguluj gaz. I ten waz co idzie od pokrywy zaworow do zaworka powietrza i wszystkie nieszczelnosci w ukladzie dolotowym powietrza.
Serwis BMW. Nie ma rzeczy niemowliwych. Zaraszam - Ireland.
Opublikowano
Zrobiłem dzisiaj reset komputera odłączając klemy od akumulatora. Przed chwilą wróciłem z jazdy próbnej i wszystko wygląda okej. Delikatne falowanie obrotów na zimnym, ale jestem w stanie to przeżyć ;]