Skocz do zawartości

E-39 (523) powrót z oleju mineralnego -czy warto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wiem, że w kwestii olejów już dużo było pisane na forum ale dla mnie istotna jest następująca kwestia:

E-39 (523) z 1996 r. przebieg (pewny bo od nowości w rodzinie) 179 000 km. Do 150 000 km zalewany był syntetykiem natomiast w ostatnich 30 000 km olejem mineralnym (Mobil 1) - nie pytajcie dlaczego :oops: . Mam zatem do was pytanie, czy warto zaryzykować powrót do syntetyka/półsyntetyka, czy już nie kombinować (wycieki) i pozostać przy mineralnym dobrej klasy. Jak na razie na mineralu bunia jeździ bez zarzutu. Czekam na wasze opinie. Pozdr

Opublikowano
Mineralny?? WOW! Przebieg jest taki że bez problemu można go zalewać jeszcze długo pełnym syntetykiem, o ile nie było żadnych przygód z motorem. Co jak co, ale z mineralnego to bym na pewno zrezygnował. Po prostu szkoda hydrauliki zaworów! Jeśli się boisz o wycieki to możesz go zalać półsyntetykiem. Ale może lepiej się ktoś wypowie co ma temat olejów w jednym paluszku.
Opublikowano
Kolego :search: Po to masz w podpisie "zanim zapytasz poszukaj" zeby nie zakłądać nowego postu. A było o tym choćby dzisiaj po południu... Parę postów nizej znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Poza tym jest specjalny dział forum w którym jest o tym.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Witam,

wiem, że w kwestii olejów już dużo było pisane na forum ale dla mnie istotna jest następująca kwestia:

E-39 (523) z 1996 r. przebieg (pewny bo od nowości w rodzinie) 179 000 km. Do 150 000 km zalewany był syntetykiem natomiast w ostatnich 30 000 km olejem mineralnym (Mobil 1) - nie pytajcie dlaczego :oops: . Mam zatem do was pytanie, czy warto zaryzykować powrót do syntetyka/półsyntetyka, czy już nie kombinować (wycieki) i pozostać przy mineralnym dobrej klasy. Jak na razie na mineralu bunia jeździ bez zarzutu. Czekam na wasze opinie. Pozdr

miałem podobną przygodę

ale z 10W40 przeszedłem po 10 tyś na 0W40

bez konsekwencji, silnik bez zarzutów,

zrobiłem kolejne 20 tyś i bez zmian,