Skocz do zawartości

xenon w e34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy. Jak sprawa wygląda z fabrycznymi xenonami w e34? Czy ten układ miał poziomowanie, i spryskiwacze, czy nie?

Bo mam chęć sobie założyć, a a nawet kupiłem ten zestaw do konwersji, tylko nie chce być niezgodny z prawem - wiecie jak to jest - juz nie chodzi o to poziomowanie i spryski reflektora, tylko i różnice w homologacji klosza, co wydaje mi sie jest też do ominięcia, zeby chyba było to zgodne z prawem. Ale interesuje mnie najbardziej, czy oryginały miały poziomowanie.

Dzięku z gory i pozdrawiam

Opublikowano
Był post :search: . Fabryczne xenony były w E32 a lampy z E32 pasują do E34....
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
"juz nie chodzi o to poziomowanie i spryski reflektora" to właśnie śą najwazniejsze zeczy przy ksenonach
na volta core el can na volta core el lievore
Opublikowano
  • Autor

Wiem ze pasują, bo mam możliwość kupić takie tylko facet mówi, ze to z e34, bo tam cały ten układ był zamontowany. BMW było chyba z '94 roku.

Tylko jest tu pytanie, bo kaczka pisze, ze ten układ to rzecz najważniejsza, ale czy pierwsza wersja miała ten układ? jaki był szybki? na czym zasada działania polegała, i czy w myśl prawa można użytkować taki samochód, który fabrycznie nie był w to wyposażony!!!

Druga sprawa, to czy założenie palnika w uchwycie h1 xenonowego z homologacją rzeczywiście oznacza utrate przez reflektor homologacji - w końcu każda żarówka halogenowa udoskonalona ( czyli nie ma w niej halogenu a jest xenon albo krypyon, czy też ma niebieską poświate) też nie powinna być w tych lampach stosowana.

Opublikowano
  • Autor

Zerknąłem na oświetlenie z E32 i nie widze tam autopoziomowania.

A jeśli chodzi o reflektor, to teoretycznie powinien on stracić homologacje przez użytkowanie w nim niewłaściwej żarówki, a z nim cały samochód :P

Dla mnie jest to troche śmieszne, a najsmiesznijsze jest to, ze na stronie jednego z producentów xenonów, firma "xxx" - wiadomo jaka, jest podany przepis prawny co do stosowania tych zestawów do konwersji.

Ale to przeceż nie dziwne, gdyby sie okazało, ze zestaw za 500 zł (xenon+przetwornice) może zastąpić oferowny prze nich układ za 2000 zł - wtedy tego za 2 000 nikt by nie kupił :P

Opublikowano
  • Autor

I co, macie jakieś pomysły, zeby uzbroić E34 w xenony legalne? Wymiana lamp na te z E32 to nie żaden problem, spryskiwacze to też chwilka pracy, tylko to dziwne poziomowanie.... a jakie rozwiązanie pod tym względem miało E39? Rozbierał ktoś ten układ? oglądał? może by zaadoptować coś takiego właśnie od E39.... na allegro są od Audi, i gdyby była szansa ze podejda, to można by było coś takiego dołożyć. Co Wy na to?

A spotkaliście sie juz z sytuacją, ze jakiś policjant zabrał komuś dowód rejestracyjny, lub nałożył mandat karny za przekonwertowanie reflektórów??

Opublikowano

przesadzasz :duh: :duh:

jedyne co Ci jest potrzebne do szczęścia skoro się tak bardzo boisz mandatu to są spryskiwacze.

a jedyne spryskiwacze jakie są możliwe to oryginały z e34

prośba do moderatora:

jeżeli jest to możliwe to proszę o połączenie wszystkich wątków o xenonach w e34 w jeden wątek!!!

Opublikowano
holffman - a na jakiej podstawie policjant stwierdzi ze przekonstruowales reflektor? nie ma prawa zagladac ci do zarowki, chyba ze sam mu ja pokazesz. to twoje auto i twoja wlasnosc zagwarantowana konstytucja. jesli ma zastrzezenia to do koloru lub ustawienia lamp i moze skierowac cie na badanie techniczne, a jak sie okaze ze jest ustawione prawidlowo to walisz ze skarga do komendanta i zadasz zwrotu poniesionych kosztow. swego czasu byly dyskusje na temat otwierania bagaznika policjantowi. 99% ludzi otwiera, ale zwroc uwage ze on prosi !! powiedz mu ze cie reka boli, ze tu jest wajcha i gwarantuje ci ze nie otworzy !!