Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj mialem niespodzianke w czasie deszczu wycieraczki nagle przestaly dzialac niewiem co to jest bo po dojechaniu do domu ( prawie nic niewidzialem :mad2: ) wrocily do zycia i dzialaja. Czy ktos sie spotkal z czyms takim i Wie co to moglo byc dodam ze posiadam sensor deszczu jesli to moze miec cos do rzeczy. Hmm az strach pomyslec jakby to sie stalo przy wyprzedzaniu Tira :doh:

I jeszcze jedno gdzie w tym aucie sa bezpieczniki ???

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

Opublikowano
Obstawiam sterownik wycieraczek. Coś zakłóciło pracę elektroniki i się sterownik zawiesił. Możliwe, że na ten czas powrotu do domu jakiś przewód nie miał styku. Gdyby była to mechaniczna sprawa, to wycieraczki raczej by nie odżyły. Proponuję sprawdzić połączenia obwodu silnika wycieraczek i sterownika, czasem chwilowe zwarcie, wilgoć może powodować takie efekty. Ale gdzie masz ten sterownik to nie wiem. Może inni koledzy z forum coś podpowiedzą.
E 36 320i '96
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, więc miałem DOKŁADNIE to samo! w czasie naprawde obfitych opadów po całym dniu jeżdżenia w deszczu na sam wieczór 400m od domu wycieraczki padły. Na szczęście zrobiły to tylko raz prawie rok temu i 40000 km i choć cały czas czekam to problem nie powtórzył sie a możesz mi wierzyć u mnie pada często. rozwiązaniem jest zawsze restart systemu - zgasic auto, wyjąć kluczyk i jeszcze raz zapalić po chwili. Ja stawiam na jakiś problem powiązany z czujnikiem deszczu i wieloma manipulacjami pomiędzy trybami pracy wycieraczek co być może jest zbyt dużo dla jakiegoś sterownika, słyszałem o paru innych przypadkach i zawsze pomagał "restart". a bezpieczniki masz w schowku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wczoraj o tym pisałem a dziś po roku czasu i 40000 km spotkało mnie to znowu i to 2 razy . Na szczęście pomógł restart i to w pełnym biegu nawet bez zwalniania. Ale przy okazj odkryłem że problem występuje w powiązaniu z zaparowaniem szyby dookoła senora, co u mnie zdarza sie bardzo sporadycznie jak jadę z większą ilością osób w silnych opadach. czy coś z tego brzmi znajomo? dodam że odkryłem również iż wycieraczki padną włańie jeśli korzystasz z sensora i to na dodatek w jego wyższych zakresach pracy. a tak btw; czy to nie dziwne? jak można postem przywołać usterkę?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
No i znowu w czasie jazdy padly mi wycieraczki i jeszcze bylo ciemno wiec nie musze Wam mowic jaki horror przezylem. Po moze 4minutach jeszcze raz odpalilem auto i odrzyly to nie jest normalne moze ktos Wie o co chodzi i czy mozna to jakos naprawic bo tym razem to nawet spryskiwacz juz niedzialal razem z wycieraczkami. :duh:

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

• 4 lata później...
Opublikowano
sprawdzałem go,wygląda dobrze,najgorsze to to że usterka sporadyczna a nie stała i nie wiadomo nawet czy się naprawiło czynie ?a koledzy wyżej jak rozwiązali problem ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja tez zmienilem przekaznik ze 3 lata temu, poza tym uzywam "niewidzialnej wycieraczki" dzieki czemu operuje wycieraczkami sporadycznie i problem nie powrócil...
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam update; ostatnio zaczęło u mnie dużo padać, a że nie smarowałem dawno szyby specyfikiem, wynikła mi nagle potrzeba użycia wycieraczek - przełączam a tam żółwie tempo do pozycji pionowej i zupełny stop i brak reakcji... po sprawdzeniu wszystkich komponentów wyszło na ośkę środkowej wycieraczki, zastanej na mur, w imadle i wielkimi szczypcami nie szło obrócić elementu który normalnie kręci się bez oporów :) naprawa czyli rozbieranie i czyszczenie tej ośki to nie na moje zdrowie a po takim zabiegu i tak pewnie nie na długo będzie dobrze, z rudą nie wygrasz...a było jej tyle, że sądzę iż to jest właśnie powodem całych problemów od dawna, długi okres nieużytkowania uwydatnił to słabe miejsce, a przekaźnik ma zabezpieczenie antyprzeciążeniowe dla silniczka i pewnie przez nadużywanie tego obwodu w końcu on pada i wymiana owego przekaźnika też czasem przynosi efekt. w każdym razie robota z wymianą szybka łatwa i przyjemna, a część ta czyli mechanika wycieraczek jest tanio dostępna w używanym ale wciąż dobrym stanie :)