Skocz do zawartości

sonda lambda - drążenia cd.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kiedyś zakładałem kilka postów na ten temat i generalnie wiem w czy rzecz. A minowicie u mnie są dwie sondy w kolektorach wydechowych i są Siemensowskie, wiadomo z postów, że coś tam było wspólnego z hellą, a ostatecznie NGK/NTK, numer OTA7H-5A1, a bez końcówki OTA7N, ale dość historii. Przechodząc do meritum, ostatnio zacząłem sobie oglądać te sondy u mnie, nie wykręcając ich i zauważyłem, że było coś z nimi kombinowane, ponieważ wtyczki są na 4 przewody, a jedna z sond przy kolektorze ma tylko dwa przewody i to czarne, jest to sonda na pierwszym kolektorze od rozrządu, czyli dla cylindrów 1-3. Natomiast carsoft pokazuje błąd na sondzie drugiej, która niby jest oryginalna 4 przewody, obie pokazują napięcie prawie 5v, ale sonda druga jest poza regulacją - taki komunikat. Wkurza mnie fakt, że samochód na wolnych obrotach na luzie na rozgrzanym silniku ma delikatne niecykliczne drgania, które słychać puknięciem w tłumik i większym kłębkiem dymu. Oscyloskop cewek nie pokazał anomalii, a fajki wydają się ok. Elektronik powiedział wymień sondy i zobaczymy. Więc szukam sond, ale każdy wie, że oryginał w detalu kosztuje ponad 500 za sztukę, a na allegro uniwersalalna NGK kosztuje prawie 400, co w sumie daje 800 - trochę drogo, choć jak trzeba będzie to trudno... Ale szukałem dalej i trafiłem na sklep, gdzie oferują zamienniki dla tych sond, które niby mają pasować. I tu moje pytanie, czy coś możecie powiedzieć o czymś takim jak zamiennik MAGNETI MARELLI koszt 180pln lub BOSCH koszt 225pln :?:

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
Daj więcej szczegółów na temat auta. Od razu mowię ze Bosch a Magnetti to jak BMW a polonez, oba jadą i mają tylni napęd, ale działanie jakby inne...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Te zamienniki BOSCH'a jak najbardziej.Uniwersalne wtyczki więc tylko z kablami trzeba pokombinować.

O Magnetti nie słyszałem nic dobrego.

BMW? Bogini Moich Wrażeń.
Opublikowano
Te zamienniki BOSCH'a jak najbardziej.Uniwersalne wtyczki więc tylko z kablami trzeba pokombinować.

Nic nie trzeba kombinować. Bosch ma patent na hermetyczną puszkę w którą wkładasz kabelki i wkręcasz i nie ma strat ani kontaktu z atmosferą.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Nic nie trzeba kombinować. Bosch ma patent na hermetyczną puszkę w którą wkładasz kabelki i wkręcasz i nie ma strat ani kontaktu z atmosferą.

Ot to właśnie miałem na myśli.Kabelki porozcinać, niczego nie lutować, powkładać, poskręcać. Trochę zabawy i tyle.

BMW? Bogini Moich Wrażeń.
Opublikowano

Nie wiem jeszcze jak jest w mojej bemci i jak powinno być w Twojej, ale z tego co mnie kiedyś uczyli, to ze względów ekologicznych w chwili obecnej stosuje się sondy lambda z grzałką i można ja poznać po tym, że ma co najmniej 3 przewody. Chodzi o to, że sonda lambda podaje dobry sygnał dopiero gdy osiągnie odpowiednią temperaturę od spalin. Ponieważ to trwa kiklanaście-kilkadziesiąt sekund, to czas "zwłoki" zmniejsza się poprzez zastosowanie grzałek wewnętrznych i wtedy prawidłowy sygnał podawany jest niemal natychmiast... Zaznaczam, że nie wiem, jakie sondy powinny być w Twojej furze...

Można się co nieco dowiedzieć u Włocha:

http://www.magnetimarelli.pl/sondy_lambda1.htm

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
W żadnej sondzie nie lutuje się kabelków tylk ozawsze się zaciska. Z prostej przyczyny. Jeden kabelek przekazuje sygnały z powietrza.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
  • Autor
Szczegóły na temat auta, nie wiem co chcecie wiedzieć?, jeśli ogólnie to: E39 528i 1996rok z lipca. Objawy, takie jak pisałem wyżej, jeśli chodzi o dolegliwości. A o podmianie sondy na Boscha, zamiast NGK i to uniwersalnej, piszcie jak najwięcej, bo ciekawy temat i coś mi się wydaje, że czeka mnie niebawem.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
  • Autor
TSA55 - czy to będzie numer Boscha i sonda 0-5V, tytan, 4 przewody itd :?:

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano

BOSCH

Ilość rdzeni: 4

do rocznika: 1998.09

Sonda lambda: Sonda regulacyjna

Układ wydechowy: przed katalizatorem

BMW 11 78 1 427 884

BMW 11 78 1 437 943

Stosowana w 520i, 523i no i 528i, czyli w silniku M52 ::)

Bandite Motor Wagen
Opublikowano
  • Autor
Numer BMW niby taki sam, ale pewność wolę mieć, szkoda utopić prawie 5 stówek. Jeszcze poszukam w necie, może będzie gdzieś pełny opis do tego numeru Boscha.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
To jest na 100% ta sonda. Sprawdzilem w kilku miejscach.
Bandite Motor Wagen