Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

wróciłem z trasy i oto co zaobserwowałem. Jadąc na trasie wskazówka temp. silnika utrzymywała się cały czas na pierwszej kresce na lewo od pionu, zawsze miałem idealnie w pionie, nigdy nawet milimetr na prawo od pionu. Jak jechałem wolno to temp troche wzrastała a jak stanąłem to po chwili dobiła od idealnego pionu, czy zawsze powinien być idealny pion? czy jadąc szybko i łapiąc mroźne powietrze może temp spadać?

Nie wiem czy termostat jest do wymiany czy to może normalne na mrozie.

W lecie zero problemów, zawsze idealny pion. Jutro znowu wyjeżdzam i nie wiem czy coś robić czy nie...

tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano
dzięki, to jutro musze koniecznie wymienić, ile to może kosztować i jaki polecacie? Za robotę ile mogą zczesać? i ile trwa wymiana?
tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano
W e36 bedzie sam termostat, w e46 pewnie z obudowa, co znacznie przedraża
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

Moja uwaga na ten temat jest taka, że nawet po wymianie termostatu podczas dni z dużym mrozem przy krótkich trasach i intensywnie włączonym ogrzewaniu wskazówka nie będzie Ci stała idealnie w pionie, gdyż nagrzewnica będzie spełniała rolę chłodnicy oddając ciepłotę z cieczy chłodzącej na powietrze do ogrzewania wnętrza. Inaczej będziesz zabierał ciepło z silnika dl kabiny a silniczek nie zdąży tak szybko się nagrzewać dodatkowo owiewany mroźnym powietrzem.

Ja także mam nowy termostat, układ odpowietrzony, zalany świeżym płynem i podczas mrozu przy wałczonym ogrzewaniu wskazówka nie stoi pionowo tylko jest lekko wychylona w lewą stronę. Podnosi się do pionu dopiero podczas postoju np w korku.

Ale to się tyczy zimy.

Latem - zawsze pion i nic wyżej.