Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dzisiaj otrzymałem płytke z mapą Polski i zaraz zacząłem testować. Na początek trafiłem na problem z ustawieniami - NAVI wskazywało do wybranego celu 1899 km a faktycznie był o 50 km. Problem usunąłem po wpisaniu "position vehicle" - widać mam braki w obsludze. Teraz mapa działa ale można oczekiwać od takich systemów więcej [ słaba dokladność i słabe info. dodatkowe]. Ale jest to o wiele lepsze niż "0". Polecam dla tras dłuższych- drogi główne i znaczące są ok. Więcej o mapie będę mógł powiedzieć jak troche polatam.

Nowa płytka była okazją żeby przejżeć sprzęt. Oto kilka uwag:

po dołączeniu napędu NAVI monitor automatycznie zmienił rozdzielczość i wygląd, który wcześniej był niedostępny- podłączenie napędu powodowało powrót do wyglądu standardowego

- odłączenie przewodu od zmieniarki CD powodowało, że monitor zapalał się cały na szaro [0 widoczności]

- po wejściu w opcje ustawień NAVI [z menu głównego wchodzimy w SET następnie przytrzymujemy przycisk MENU przez około 5 sekund] można zobaczyć wersje softu i przetestować sensory. Dziwnym dla mnie jest fakt iż GPS nie podaje u mnie aktualnych pozycji [geograficznych] pokazuje puste miejsca. W ustawieniach można ustawić nr. tel do których automat dzwoni i wysyła SMS w przypadku wypadku. Jest też pozycja VIN ale u mnie jest pusta.

JAK TE SCREENY WYGLĄDAJĄ U WAS???

pozdro

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Czytnik to nie tylko sam czytnik, który czyta płyty z mapami, ale też komputer, który wyświetla wszystkie informacje na ekranie - oraz steruje nawigacją. Jeżeli go wypniesz, to jest uruchamiany w zastępstwie uproszczone oprogramowanie i ono inaczej wygląda na ekranie.

Nie wiem co masz na myśli dokłądność - mapy, czy GPS - GPS ma dokładność do kilku metrów, ale po przeniesieniu to na mapę i czas "obróbki" tego przez komputer, powoduje, że dokładność czasami spada do ok. 50-100m - ale przeważnie jest dużo dokłądniejsza.

Nawigacja potrzebuje troszkę czasu (szczególnie te nieco starsze), aby się wypozycjonować - szczególnie jak parkuje się w garażu (nie ma sygnału z satelit), oraz też ma wpływ pogoda oraz teren (np. las, wysokie bloki itp.)

To odłączenie zmieniarki, ma dziwny u Ciebie wpływ na navi ... :?:

Podaj jaką masz navi (wersję komputera) - jeżeli nie wiesz, to na czytniku jest data produkcji - podam Ci jaki komputer masz (wersję), albo też jak jesteś w menu, to na górze w prawym roku pokazuje Ci wersję kompa i softu - np. 2-1/80 itp. ... to coś więcej można będzie powiedzieć ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• Członkowie klubu
Opublikowano
A jak Sebast u Ciebie wyglądają "screeny", gdy wejdziesz głębiej w ustwienia?

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Nie wiem, o co dokładniej Ci chodzi o te screeny i gdzie mam wejść "głębiej" - jest dość sporo menu, podmenu itd ... ?

Podaj jaką masz wersję komputera i softu, a będzie mi lepiej co nie co powiedzieć ... Oraz jaki masz LCD - "mały", czy panoramiczny, z resztą jak mi podasz jaki masz komp, to będę wiedział jaki masz monitor.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

• Członkowie klubu
Opublikowano

Podaje moje "screeny"

GPS VERSION

Reciver SW ver. 7.52

Reciver SW date 23.5.97

GPS STATUS

LATITUDE ___'__"

LONGITUDE ___'__"

ALTITUDE 0m

DATE/TIME{UTC} 28.07.98/00:02

G-speed/heading 0.0m/s 000

Rec-STST/POS-SCR RECERR 0

PDOP/HDOP/VDOP 0.0 0.0 0.0

GPS TRACKING INFO

CH

1 --- --- 5 --- ---

2--- --- 6 --- ---

3 --- --- 7 --- ---

4 --- --- 8 --- ---

VISIBLE SATELITE 08

ALIMANAC NO

SENSOR CHECK

Wheel sensor 0 [bo na postoju w ruchu działa]

GPS satelite 00

GPS status Reception interf

GYRO 02510

DIREC - OF TRAVEL Forward

Według mnie GPS nie działa, choć zauważyłem że działające GYRO i wheel sensor powodują że mapa wskazuje [orientuje się w terenie] pod warunkiem że dobrze określisz położenie auta. Wprowadziłem celowo inne miasto - Poznań [choć znajdowałem się 50 km dalej] jako pozycję auta i navi prowadziło mnie po Poznaniu choć jeździłem po innym mieście. Sprawdzałem też długość i szerokość geograf. w pozycji telefonu w opcji EMERGENCY bez rusznia z miejsca zmienia się w zależności od pozycji auta jaki wpisze w menu - wniosek NAVI [w moim przypadku] działa na zasdzie: podajesz aktualną pozycję auta [miasto i ulica] a dalej za pomocą GYRO i przejechanych metrów komp. wskazuje pozycję na mapie. Czy to jest ok???!Jeśli ktoś może pomóc - to proszę.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Wszystko ładnie podałeś o GPS, ale nic o kompie :)

Wersja kompa i softu, anjduje sie m.in. w opocji SET w górnym prawym rogu. A także w zaawansowanych funkcjach w menu Navi/Graphic element i masz tam HW i SW level.

Na to wygląda, że coś masz z anteną GPS, może sie wtyczka wysuneła, ale zbym coś więcej podpowiedział musze wiedzieć jaki jest komp/czytnik - w nowszysch wersjach antena GPS jest wpinana wprost do czytnika, w pierwszym czytniku/kompie, była wpinana do osobnego wzmacniacza.

Aby dobrze działało musi być pomiar GPS i to jest podstawą, gyro i prędkość jest dodatkową informacją, choć też bardzo ważną.

Stronka

• Członkowie klubu
Opublikowano

Trafiłeś w dziesiątkę z tą anteną. Właśnie znalazłem przewód z naklejką o nr. 61.128.377434 a to chyba oznacza antenę GPS - leży sobie nie podłączony. Odnośnie czytnika to moja wersja prawdopodobnie MKII, czytnik nie posiada wejścia antenowego [z tyłu tylko dwa gniazda niebieskie i różowe] Jak odszukać miejsce podłączenia anteny?

Wersje kompa i softu podam w następnym poście.

Co sądzisz o upgrade softu ? można o tym tu poczytać http://www.bimmernav.com

UIHZ9556.JPG

• Członkowie klubu
Opublikowano

Moja wersja komp/soft SW 2-1/70.

Znalazłem miejsce gdzie mogłaby być podłączona antena Podjąłem próbę jednak nic nowego to nie wniosło, chyba że ma znaczenie że auto stoi w garażu. Ze względu na porę poddaję się może jutro coś powalcze.

Szkoda tylko że któryś z forumowiczów nie podpowie jak to wygląda u niego :modlitwa: . Co robić jeśli okarze się, że jest coś uszkodzone? :idea:

UIHZ9556.JPG

• Członkowie klubu
Opublikowano

Problem rozwiązany. Po odszukaniu i podłączeniu właściwie anteny GPS wszystko działa ok. :dance: Warto jednak zastanowić się nad upgrade softu [link podałem wcześniej]

nara

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Dokładnie - masz MKII z wersją oprogramowania 7.0 na tym komputerze (co do numeracji oprogramowania, to jest trochę zawiłe ...)

Jest ono (oprogramowanie) całkiem nowe ... Masz monitor 4:3, czy 16:9 ? - teoretycznie na tym kompie powinieneś mieć 4:3, ale jeżeli było przerabiane, to można też na 16:9, choć to nie mam raczej sensu. Upgrade niewiele Ci wniesie, bo masz prawie najnowszy soft na tym komputerze, ale jak koniecznie chcesz ... to robiłem trochę upgrade-ów ...

W garazu GPS Ci nie chwyci, często też w "trudnym" terenie może mieć problem, ale wtedy korzysta z "gyro" i prędkości ...

W komputerze MKI i MKII antena była podpinana do wzmacniacza antenowego, w MKIII i IV wzmacniacz jest wbudowany w czytnik.

Masz samochód z 2001 roku ? - czy było grzebane w navi ? (ten soft jest od kwietnia 2001 roku)

Stronka

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)
Samochód mam z 1998r. Monitor 4:3. Racja, antenę podłączyłem pod dodatkowy wzmacniacz. Ja osobiście nic nie przerabiłem w NAVI. Teraz działa wszystko ok. Dzięki za pomoc. Edytowane przez marcosz

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Nie ma problemu. Ciesze się, że pomogłem.

Właśnie doszedłem na podstawie tego co wcześniej podałeś, że faktycznie masz samochód gdzieś z końca 97 lub '98 rok :) ...

A soft masz nowszy, bo może "poprzednik" wymieniał czytnik, lub robił upgrade softu ...

Stronka

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja jeszcze mam małe pytanko w sprawie navi. Ja mam te pierwsze mk1 wszystko już działa - mapa - czytnik itp. (bo nie działało) ale nie umiem sie nim posługiwać tak naprawdę.

Nie znam prawie wogóle żadnych funkcji menu ... może ktoś ma swoją podręczną intrukcję.

Interesują mnie takie rzeczy jak:

a) Jak ustawić drogę Wrocław - Poznań aby wskazywał mi strzałkami;

b) Jak wyłączyć ten denny ,przesterowy głos ;

c) Jak obliczyć długość trasy;

• Członkowie klubu
Opublikowano

Najlepszą nauką jest zabawa z NAVI - należy temu poświęcić troszke czasu, obsługuje się ją właściwie intuicyjnie, no może przydala by się instrukcja.

O ile dobrze się orientuje to dużo pracy w temat NAVI włozył kolega Sebast, z resztą poczytaj sam:

http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7614&highlight=navi

UIHZ9556.JPG

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

moze po krotce opisze historie problemu. Po kupnie auta okazalo sie, ze czytnik jest martwy. Rozebralem i stwierdzilem, ze od spodu byl kiedys wilgotny i tyle. Kupilem uzywke na allegro. Numer czesci dobralem wg etk. Sprzedawca powiedzial, ze nagral najnowszy soft (9.0 ?). Faktycznie po podlaczeniu czytnika zmienilo sie menu ekranowe, kolory, fonty, etc. Zaczalem wiec szukac plytki z mapa. Gdy juz ja dorwalem pojawily sie podobne problemy jak u zalozyciela wątku. Dziwna odleglosc do celu, etc. Znalazlem w menu "pozycjonowanie auta" stanalem na srodku skrzyzowania i niby zaczelo byc OK. Okazalo sie jednak, ze wszystko jest przesuniete o 50 metrow. Wykonalem ponownie "czynnosci kalibrujace" i nastapila tragedia. Auto poruszalo sie po mapie w przeciwnym kierunku ;). Natychmiast wiec pojechalo gdzies w pola zamiast do centrum warszawy. Pozniej wielokrotnie probowalem jeszcze kalibrowac to ustrojstwo ale mialem rozne dziwne efekty. Np po skalibrowaniu auto bylo zaznaczone na mapie w kierunku obroconym o 90 stopni. Wiec ja ruszalem swoja droga a mapa swoja...

Dalem za wygrana. Ale po jakims czasie temat wrocil. kupilem druga mapke (chyba identyczna jak pierwsza) i niby jest lepiej. Jedna auto na mapie po jakims czasie gubi droge i calosc sie rozkalibrowuje.

Powiedzcie co jest nie tak? W ogole zastanawiam sie dlaczego GPS odbierajac wspolrzedne z satelity nie potrafi ich przeniesc na mape. Czy to normalne? Moze ta navi po prostu dziala tak beznadziejnie. A moze to wina braku oryginalnych map Polski sprzedawanych przez bmw?

podrawiam

pozdrawiam

t.

Opublikowano

1. Podaj jaki masz rocznik lub jaki masz czytnik - MK1 czy MK2

2. Wejdź w menu serwisowe - w menu SET przytrzymaj MENU przez kilka sekund i posprawdzaj :

- "GPS" - a potem "GPS status" i podczas jazdy w różnych warunkach przypatruj się pozycji "Rec-Stat/Pos-Src" w drugim okienku powinno pojawiać Ci się ilość widzianych satelit - idealnie jest 8 szt., ale w normalnym systemie w różnych warunkach zmienia się od 5-8, zaobserwuj jak jest u Ciebie.

- wejdź w "Sensor Check" :

Wheel sensor powinien się zmieniać w zależności od prędkości jazdy - postój - 0, przy prędkości ok. 50km/h, ok. 320-350, 100km/h 2x więcej, poniżej masz po raz drugi ilość satelit ... dalej popatrz na "Gyro" przy jeżdzie na wprost ma być ok. 2450-2550, przy skręcaniu odpowiednio zmiejszać i zwiększać (np. 1800-2000, czy w drugą stronę np. 3000 ...) i ostatnia sprawa ostatnia pozycja "Direct. of travel" sprawdź czy Ci się zmienia po włączeniu wstecznego na "Backward"

Daj znać co zaobserwowałeś.

W menu "SET" sprawdź wersję systemu - w prawym górnym rogu będzie coś w tym rodzaju : 2-1/60, lub 1-1/80 itp. - podaj co tam Ci pisze.

Stronka

Opublikowano

Wow,

dzieki za szczegolowe instrukcje. Niestety teraz (w pracy) jestem audi (czy to zakazane slowo na tym forum? ;-) ale jak powroce do domu to zrobie wszystkie testy i dam odpowiedz.

czytnik mam MK2. Rocznik auta to 04/99.

Dodam, ze mam w zapasie jakis modul natenowy, ktory dostalem gratisowo od tego, kto mi sprzedal czytnik. Ekran 4:3. Mam tez backup w postaci kolegi pracujacego w ASO ;-)

pozdrawiam

t.

Opublikowano

dodam jeszcze, ze MK2 ma najnowszy soft (nie mam pewnosci co du nuemru suftu) - tak twierdzil sprzedajacy. Mi to ryba osobiscie. Zreszta, jak posprawdzam wszystko tak, jak radziles, to bedzie o czym dyskutowac.

pozdrawiam

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Dokładnie - podaj to co napisałem i będziemy mieć "bazę" do dyskusji. Spisz numer lub zrób zdjęcie tego nadmiarowego wzmacniacza, może nam się przydać ... Powiem Ci też czy faktycznie masz najnowszy soft na tym czytniku. Możesz się też do mnie odezwać na priv (najlepiej GG) i pogadamy. Chyba, że forumowicze podniosą bunt, ze chcą też coś wiedzieć :D

Stronka

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam :)

Moze moj pierwszy post nei jest za specjalny ale mysle ze nie bedziecie na mnie zli :)

Wkrotce za pare dni stane sie posiadaczem wymarzonej beemki :)

Szukałem juz wszędzie (allegro itd) ale nigdzie nie moge znalezc instrukcji do navi profesionall (16:9) ani do webasto :/ Zakupiona przezemnie instrukcja na allegro nie obejmuje tego wysposazenia :)

Czy ktos moglby mi jakos pomoc ?:)

PZDR

IWAN

Opublikowano
do navi raczej Ci instrukcja nie potrzebna. No chyba, ze chcesz ja sprawdzic w momencie zakupu. Sebast Ci napisze, jak wejsc w menu serwisowe oraz jak powinny wygladac prawidlowe odczyty

pozdrawiam

t.