Skocz do zawartości

wycieki oleju chyba z miski,wspomagania i skrzyni. POMOCY.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystki. Mam takowy problem. A wiec......

ostatnio zauwazylem plame na podjezdzie ktora zostawila moja bunia wiec nie zastanwaiajac sie podnioslem auto do gory, patrze i widze :

-weze od wspomagania cale wilgotne.

-mokro w okolicy korka spustowego w misce

-mokro na laczeniu skrzyni z silnikiem

-mokro centralnie na sroku skrzyni tam gdzie jest taka duza srobka na srodku skrzyni zaraz okok mocowania ukl. wyd. (mam nadzieje ze mniej wiecej wiadomo o co chodzi ;) )

Nie wiedzialem skad to leci czy z tych miejsc gdzie jest wilgotno czy moze np z jedneg i sie przenosi. Pomylem te wszystkie miejsca odtluszczaczem zeby oblukac po czasie co i jak. Na drug dzien zagladam pod auto a w tych wszystkich miejscach sucho jak by nigdy nic :jawdrop: .

I badz tu madry. O co chodzi ?? :mad2: :?: :?: :?:

Dodam jeszcze ze nieraz jak skrece kierownica to cos lekko wyje, wsumie od czasu do czasu tez jak nie skrece kiera to tez potrafi zawyc...

Opublikowano

Wycie przy skręcie to pompa wspomagania. Obserwuj uważnie poziom i czystość płynu we wspomaganiu, Jeżeli nie ubywa lub ubywa niewiele ale jest czysty to nie ma się czym martwić. Jeżeli płyn nie jest czysty a brudny czy nawet czarny to oznaka zbliżającej się wymiany pompy.

Odnośnie lączenia silnik skrzynia to najprawdopodobniej jeden z simmeringów (skrzynia lub silnik) jest do wymiany. Koszt naprawy u mnie to było 450 zł wliczając części. Nie sugeruj się tym że po nocy było sucho - zawsze jest. Dopiero po odbytej jeździe zerknij skąd i gdzie dokładnie cieknie.

arop
Opublikowano

-weze od wspomagania cale wilgotne.

-mokro w okolicy korka spustowego w misce

Ad 1. Również miałem je mokre po zakupie. Zaraz pod zbiorniczkiem płynu wspomagania masz 2 opaski zaciskowe i to one u mnie puszczały. Wymieniłem i spokój do dziś.

Ad 2. Zapewne uszczeleczka puszcza. Jeśli niedługo zmieniasz olej to i zmienisz tą uszczelkę i powinno grać.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

niom oki panowie dzis znow zagladale od auto tak szybko i dalej jest sucho choc wczoraj wieczorkirm zrobilem ze 100km... :mad2:

w tyg bede zmienial olej to korek spustowy sie uszczelni jakos ;)

a co do wspomagania to plyn w zbiorniczku jest nie zwrociem uwagi zeby mi cos ubylo choc moze ubylo...ale na moje oko nie jest czrny tylko jakby lekko zoltawy lub bezbarwny cieszko ocenic... :/

Opublikowano

Witam

to wszystko najprawdopodobniej wina wspomagania.

Moze bylo za duzo plynu i cisnienie wywalilo go przez przewody tuz pod zbiorniczkiem!Jak jedzieszto normalka,ze plyn zostaje rodmuchany po calym podwoziu.

Ale to tylko przypuszczenia

pozdrawiam