Skocz do zawartości

drgania, wibracje przy hamowaniu silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym zaczac od tego, że spędziłem dobrą godzinę albo i jeszcze dłużej przy poszukiwaniu podobnego problemu na forum. Mam bmw e39 i strasznie nurtuje mnie problem wibracji *nie wiadomo czego* przy hamowaniu silnikiem z wyższych obrotów (taki masażyk dla czterech liter). ;) Z początku myślałem, że to normalne dla tego samochodu, ale jednak męczy mnie to. Czy oznacza takie coś koniecznosc wymiany czegoś w układzie przeniesienia napędu? Kompletnie się w tym nie orientuję, ale jednak wolałbym miec jakąś jasnosc umysłu. :)

Korzystając z okazji - jaki olej lac do silnika? Motul? Agip? Czy najzwyklejszy castrol? Chciałbym mu zapewnic jak najlepsze warunki pracy. :)

Z góry dzięki za odpowiedź,

pozdrawiam.

Opublikowano
Pierwsze to sprawdz czy żyją poduszki pod silnikiem i skrzynią, ewentualnie gumowe łączniki i podpory wału napedowego.
Opublikowano
Duży koszt może to byc? To moje pierwsze bmw i pojęcia nie mam, ile kosztuje każda operacja. Wymiana poduszek pod silnikiem? Łączniki wału? Drogie to czynności serwisowe?