Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam to moja pierwsza wizyta na forum. Dlatego z góry przepraszam za ewentualne wpadki i proszę o wyrozumiałośc :))

Mam pytanie w kwesti opon do oryginalnych felg BMW E39 M5 18cali?? W tej chwili mam na nich założone 275/35/ZR18 Michelen Pilot-y, tył i przód. Czy można założyc na te felgi opony o innych wymiarach(węższe, szersze inp.)

Z góry dziękuje i czekam na sugestje.

pozdro

Opublikowano

Wg realoem masz z przodu 8J, a z tylu 9J:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DE91&mospid=47550&btnr=36_0383&hg=36&fg=15

Na 9J nie polecam szerszej opony niz 275, chociaz widzialem na takiej feldze szersze opony (295) i wygladalo to tak, ze opona byla sporo szersza od felgi. Po za tym taka opona szybciej sie zuzyje. Jesli szukasz czegos w druga strone, to bez problemu mozesz zalozyc 245 i nawet na upartego dwa rozmiary mniej, ale bedzie to smiesznie wygladac. Jak chcesz to mam fotki jak wyglada opona 275 i 245 na feldze 9J bo mam takie u siebie.

Opublikowano
Na przodzie i tyle mam 9J. Znajdują sie na nich opony 275/35/18, ale myśle by na zimę założyć coś miejszego, stąd moje pytanie :roll2: Zastanawiam sie nad 265/40/18 Dunlop Winter Sport 9000. Co wy na to? :8)
Opublikowano
Na przodzie i tyle mam 9J. Znajdują sie na nich opony 275/35/18, ale myśle by na zimę założyć coś miejszego, stąd moje pytanie :roll2: Zastanawiam sie nad 265/40/18 Dunlop Winter Sport 9000. Co wy na to? :8)

pojechales :roll2: , cos mniejszego, roznica 1 cm w szerokosci i w profilu :D, na 9J zaloz 245 p/t

Opublikowano

Moim zdaniem jeśli chcesz na te felgi coś węższego na zimę to zakładaj 245. Według tego linku:

http://www.miata.net/garage/tirecalcold.html

aby średnica koła była jak najbardziej zblizona do 275/35/18 powinieneś założyć opony 245/40/18.

Chociaż z drugiej strony kto śmiga M5 w zimie :?: :D

Za cenę tych opon kupisz w miarę zadbaną E34 i będziesz sobie zasuwał w zimę :lol: Oczywiście żartuję :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Witam!

Pawle, masz dziwna konfiguracje. Tak jak napisali Koledzy, z przodu powinno byc 8J i opony 245/40, a z tylu 9J i 275/35. Wydaje mi sie, ze bledem jest uzywanie za szerokich opon z przodu.

Zima jezdze na 17-stkach i 235/45.

Takie konfiguracje sa zalecane przez fabryke.

Probowalem tez jezdzic latem na 235/45ZR17 i samochod prowadzi sie lepiej na naszych kalekich drogach, aczkolwiek jest mniej skory do szalenstw, lampka DSC mruga czesciej.

Zdrowych, Spokojnych i Szczesliwych Swiat!

Arraial do Cabo, RJ, Brasil.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Witam

Do M5 były przewidziane głownie dwa rozmiary felg 8J i opony 245/40/17 i 9J opony 275/35/18. Takie widnieją na oznakowanej naklejce w moim BMW od wewnetrznej strony dzwi kierowcy. Chociaż muszę stwierdzić że nie musi tak być bo spotkałem sie z takimi oznakowani M5 które miały podane jeszcze inne wymiary felg i opon. Dopiero w serwisie BMW ostatnio powiedziano mi że róznice te wynikają z jakiego kraju pochodzi M5. Ja swoją załatwiałem z Hiszpani, i dlatego na przodzie i na tyle mam 9J opony 275/35/18(felgi są oryginalne). Ostatnio założyliśmy z kolegą 245/40/18 i muszę przyznać że wygląda to śmiesznie. Rant odstaje w kosmos :norty:

Życzę Zdrowych, Spokojnych, Szczesliwych i Wesołych Swiat! Dla Całego Grona Klubowiczów, Moderatorów i Wszystkich Fanów BMW :D

Opublikowano

Jezeli dobrze zrozumialem, zalozyles opone 245 na felge 9J. Rzeczywiscie wyglada to nienormalnie i nie nalezy jezdzic w takiej konfiguracji. Szkoda nawet felg przy najezdzie na kraweznik.

Na 8J wszystko gra.

We wzystkich dostepnych mi materialach zalecane sa 8J 245/40/18 na przod i 9J 275/35/18 na tyl. Na zime 235/45/17 na obu osiach. Nie spotkalem sie z uzyciem innych rozmiarow. Instrukcje angielska i niemiecka tez tak zalecaja, rowniez na stronach producentow opon nie spotkalem sie z innymi rozmiarami, zarowno felg, jak i opon. Moze jakies szczegolne wymagania rynku hiszpanskiego? Moze tak sobie zazyczyl pierwszy wlasciciel?

Pozdrawiam, ///M5

Opublikowano
Ja natomiast stosuje do zalecen producenta, do tego co stoi w instrukcji. Zreszta mam felgi na zime - 17-stki i dlaczego mialbym kombinowac :?:

Pozdrawiam, ///M5