Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od któregoś tam stycznia czy grudnia czy jakoś tak teraz ;-) Nie chce mi się sprawdzać. Wchodzi przepis żeby w niemieckich miastach naklejać naklejki na samochody o spełnianej normie CO2 i nie wpuszczać starszych aut... pytanie: czy potanieją E38? Jaką normę EURO spełnia E38 750iA?

Pozdrawiam

Tak przy okazji: CAŁA PRAWDA O CO2:

http://bankier.tv/video/Szwindel-z-CO2-27948.html

Opublikowano
Nie wpuszczone zostana benzyny wyprodukowane do 92r i diesle do 96r, koszt zakupu naklejki jest stosunkowo wysoki w porownaniu z wartoscia leciwego auta. E38 moze nie potanieja z uwagi na normy, ale potanieja bo juz niedlugo w 2008 bedzie zupelnie nowa seria 7 (seria 5 rowniez bedzie tansza, bo w 2009 wychodzi nowa 5)
Opublikowano

Tak przy okazji: CAŁA PRAWDA O CO2:

http://bankier.tv/video/Szwindel-z-CO2-27948.html

Też się dorzucę bo ta cała gadka o MEGA-ZATRUWAJĄCYCH-CAŁĄ-PLANETĘ-SAMOCHDOWYCH-WYTWORACH-SZATANA już mnie zaczyna denerwować :evil:

http://www.globalwarmingawarenessblog.com/globalwarming-is-not-due-to-manmade-carbon-dioxide.html

Żeby tak wszystkie BMW potaniały daj Boże :modlitwa:

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

Opublikowano
Nie wpuszczone zostana benzyny wyprodukowane do 92r i diesle do 96r, koszt zakupu naklejki jest stosunkowo wysoki w porownaniu z wartoscia leciwego auta. E38 moze nie potanieja z uwagi na normy, ale potanieja bo juz niedlugo w 2008 bedzie zupelnie nowa seria 7 (seria 5 rowniez bedzie tansza, bo w 2009 wychodzi nowa 5)

koszt naklejki to okolo 10 euro,wiec nie wiem czy to tak duzo

Opublikowano

koszt naklejki to okolo 10 euro,wiec nie wiem czy to tak duzo

Sama naklejka jest tania 5euro, ale ja mowie o pozyskaniu naklejki gdy auto jest stare. Cena naklejki mimo wszystko jest uzalezniona od tego kto ją wydaje, czy to KFZ LABO- biuro rejestracji pojazdow samochodowych ( cena panstowa) czy tez firmy/organizacje prowadzace badania emisji spalin - TUV, Dekra ( naklejki sa droższe wtedy, kalkulacja wedlug uznania, dochodzi koszt badania technicznego). Do tego trzeba doliczyc koszt dodatkowych przerobek dokonanych w starym aucie, żeby spełniało normy = żeby auto moglo mieć naklejke. Można zamontowac w dieslu filtr czastek stalych, sa to jednak dodatkowe koszty w porownaniu z wartością ponad 10 letnich aut, suma sumarum koszt nabycia takiej naklejki wzrasta. Po zamontowaniu filtra czastek stalych można zaoszczędzić w Niemczech na podatku 330euro, ale najpierw trzeba wyłożyć kase itd itp. Jedynym plusem jest to, ze ważność nie jest ograniczona czasowo, tylko wymiana naklejki nastepuje wtedy gdy auto będzie przerejestrowane i będą inne nr rej. Jazda bez naklejki to mandat w wysokości 40 euro. :wink: