Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem, czujnik deszczu nie zawsze dziala, raz chodza jak normalne czasowki a raz czujnik dziala normalnie... nie kumam - jakos to sie wlancza i wylancza?

Opublikowano (edytowane)
Witam,

Mam taki problem, czujnik deszczu nie zawsze dziala, raz chodza jak normalne czasowki a raz czujnik dziala normalnie... nie kumam - jakos to sie wlancza i wylancza?

zobacz instrukcja obslugi..http://rapidshare.com/files/34900171/Instrukcja_BMW_E46_PL.pdf.html.

Edytowane przez zbigniewst
Opublikowano
Witam,

zobacz instrukcja obslugi.. C:\Instrukcja_BMW_E46_PL.pdf

Coś cieżko sie na twój dysk dostać ..... :twisted2: :twisted2:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
czytalem instrukcje i tam jest tylko jak urzywac, a wlaczyc wycieraczki to jeszcze potrafie. Chodzi o to ze, jak wlanczam wycieraczki na 1 "bieg" to czasami zasygnalizuje od razu tzn wlacza sie wycieraczki i przechodzi w stan czuwania i jest OK, a czasami wlanczam na jedynke i czekam z 5 sekund, dopiero potem wycieraczki przeciagna ale juz czujnik nie dziala, czy pada czy nie pada chodza zwykle czasowki......
Opublikowano
coś czytałem w instrukcji: aby uaktywnić czujnik to trzeba włączyc wycieraczki na pozycję 1 przed przekręceniem kluczyka na pozycję zapłonu. normalne właczenie na pozycję 1 (np podczas jazdy) działa jak czasówka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem jak w 320d ale w 330cd jest jeszcze pokrętło do ustawiania przerw między każdym ruchem wycieraczek. I w maksymalnie dolnej pozycji działa to na trybie czujnika deszczu, każdy ruch o "ząbek" w górę powoduje załączenie trybu "przerywanego"

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Nie wiem jak w 320d ale w 330cd jest jeszcze pokrętło do ustawiania przerw między każdym ruchem wycieraczek. I w maksymalnie dolnej pozycji działa to na trybie czujnika deszczu, każdy ruch o "ząbek" w górę powoduje załączenie trybu "przerywanego"

Ciekawe co mówisz bo mam na samej górze i czujnik działa perfekcyjnie.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

ja tez mam taki problem. W ASO koles powiedzial mi, ze moja szyba byla wymieniana (zgadza sie) ale pewnie ta wersje bez czujnika i ktos ten czujnik przekleil - a tego sie da sie podobno zrobic dobrze bo po takich "przeklejaniach" nie dziala dobrze.

KACPER

Opublikowano
u mnie chyba czujnika deszczu nie ma , ale zaobserwowałem, że jak mam włączone wycieraczki i auto jedzie to pracują według ustawienia przełącznika , ale jak auto zatrzymuje (np.na czerwonym świetle) to automatycznie wycieraczki przestają wycierać - jak ruszam to wchodzą znowu w ustawiony tryb.... czy to może być czujnik ? czy tak poprostu już w e46 jest ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zajrzałem do instrukcji i się doczytałem:

Uaktywnienie czujnika deszczu: od położenia 1 kluczyka zapłonu ustawić dźwignię [od wycieraczek] w położenie 1. Wycieraczki przesuną się wtedy po szybie raz.

Można zostawić dźwignię na stałe w położeniu 1 i wtedy wystarczy uaktywnić czujnik deszczu od położenia 1 kluczyka zapłonu. W tym celu:

:arrow: obrócić nieco pokrętło 5 lub

:arrow: zmyć przednią szybę

Zmiana czasu reakcji czujnika deszczu: obracać pokrętło 5

Wyłączenie czujnika deszczu: ustawić dźwignię w położenie 0

Co do pracy wycieraczek podczas postoju:

Normalna praca wycieraczek- kiedy samochód stoi wycieraczki automatycznie przełączane są na pracę przerywaną (tylko samochód bez czujnika deszczu)

Szybka praca wycieraczek- kiedy samochód stoi wycieraczki pracują z normalną prędkością (tylko samochód bez czujnika deszczu)

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

toco przytoczyles w pkt 1 to jest jak wszystko dziala ok, ja mam dzwignie caly cvzas w poziomie 1 i raz jest tak ze jezdze tydzien i nic, wycieraczki sie nie ruszaja a raz wsiade, przekrece kluczyk (nie ruszam dzwigni wycieraczek ktora jest od tygodnia w tej samej pozycjie) i wycieraczki po mimo braku deszczu zaczynaja dzialac jak zwykle czasowki..... sprawdze czy szyba byla wymieniana

pkt 2 mnie nie dotyczy

pozdro