Skocz do zawartości

Elektryka a wolne obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.zauwazylem ostatnio u mnie w beatce taki problem ze po odpaleniu (a w szczegolnosci jak jest zimna) ze po wlaczeniu czegokolwiek elektrycznego (swiatla, radio, nawiew, ogrzewanie szyb, rusze szybami elektrycznymi itp) to zaczynaja falowac obroty przez pare sekund, czasem potrafi az auto zgasnac.gdy silnik jest cieply prawie nie ma tego objawu (tylko gdy "dociagam" zamkniete okna to jest falowanie ale nie az takie duze.czym moze byc to spowodowane??z gory dzieki za pomoc.
Opublikowano
Szukaj w postach o nastawniku pompy w tds tam są opisywane podobne objawy.
Opublikowano
  • Autor
wszystko spoko ale co ma elektryka do obrotów (elektryka nie związana z pracą silnika jak np elektryczne szyby) :|
Opublikowano
Niewiele,obciążasz instalację odbiornikami alternator musi temu podołać i dodatkowo obciąża silnik, obroty powinny na chwilę zmaleć i za moment wzrosnąć żeby utrzymywać się na poziomie ~ 750/min u Ciebie nawet gaśnie co za to odpowiada?
Opublikowano
  • Autor
no musze przyznac ze mnie przekonales :) twoja dedukcja wydaje sie byc sluszna.teraz trza zebrac pieniazki na nowy nastawnik pompy :) dziekuje za odpowiedz.pozdrawiam.
Opublikowano
Nie tak od razu kolego zapytaj użytkowników auta z tym silnikiem na pw.czy objawy były podobne kaskę wydasz a mnie będziesz przeklinał :twisted2: w aucie mojego kolegi objawy były podobne a dodatkowo silnik gasł przy włączeniu D (automat) i przy maksymalnym skręceniu kół winny był nastawnik.