Skocz do zawartości

rozruch po postoju jedno dniowym problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam mały problem po wymianie popychaczy przy rozruchu autka słychać terkotanie dochodzące z głowicy gdzieje się to tylko jak samochód postoji dzień. i tylko przy pierwszym rozruchu, przed wymianą tego nie było!!

co może być przyczyną ???

dzięki za porady

Mrówa

Harce na gitarce oraz speed

Opublikowano

No to jak po wymianie popychaczy na nowe tak zczeło się dziać no to dziwne. Powinno byc na odwrót.

Jeżeli to to o czym myslę(czyli cykanie ) no to cykaja własnie popychacze a przestaja gdy olej do nich dotrze, cykają po postoju bo olej z nich spływa i jak odpalasz no to nie mają smarowania ale nie powinno się tak dziać tym bardziej ze je wymieniłeś na nowe a moze jakieś marnej marki kupiłeś te popychacze i dlaczego je wymieniałeś jak było wszystko przedtem ok.

Acha i na jakim oleju masz teraz zalane auto bo od tego tez może być przyczyna - jak to mineralny olej no to życzę powodzenia.

P.S silnik na pewno ci sie nie wysypie :) i ile czasu po odpaleniu ci cykają te popychacze, jak długo?

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

witaj

wymieniłem je dlatego własnie ze cykały teraz nie ma tego cykania jest ok

olej mam valvoline półsyntetyk 10w 40 jest ok miałem go wczesniej i było ok

problemu dopatruje się w kanalikach doprowadzających olej do głowicy

to nie jest cykanie to jest terkotanie, które trwa około 2- 3 sek przy pierwszym rozruchu po długim postoju autka np. weekend

bo np jak użytkuje autko codzienie tego terkotania nie ma jest tylko podłuższym postoju a zaczeło mi się to przytrafiać po wymianie popychaczy i niewiem czy moze jest jakis błąd montażu ich w głowicy albo zatkane kanaliki nie wiem dziś jadę do tego mechanika który to robił zobaczymy co on powie

Mrówa

Opublikowano
Mam chyba podobny objaw jak u Ciebie.U mnie już regułą jest to że podłuższym postoju zaraz po odpaleniu aż zarechocze.Ja podejrzewam tu rozrząd.Ciekaw jestem jak to wyglądać będzie u Ciebie.Daj znać jak coś z tym zrobisz
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano

.. dokładnie miejsca skąd dochodzi odgłos terkotania nie zlokalizowałem. Ale rozrząd był regulowany na nowo po wymianie popychaczy i był mały problem bo na początku mi go przepięli tzn. za mocno ustawili naciąg pasku. I po tym wszystkim mam ten klimat z terkotaniem po dłuższym postoju

potem jest już ok.

jeśli jest to rozrząd to może jest za luźny albo cos jest z rolka napinającą

a ty nie ustawiałeś na nowo rozrządu u siebie ???

po wymianie zaczął ci rechotać rozrząd ???

i po jak długim postoju ci zaczyna rechotać możesz to opisać daj znać

Mrówa

Opublikowano
Problem pojawia się wg mnie w związku ze zyżyciem rolek czy napinaczy.Przynajmniej ja tak podejrzewam.Odnośnie tego czy regulowałem - to nie bo do wymiany rozrządu dopiero się przymierzam.Myślę że "terkotanie" po wymianie paska+napinaczy+rolek powinno ustać.
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano
Zapomniałem jeszcze odpowiedzięć po jak długim postoju.Otóż przy obecnej temperaturze wystarczy jak silnik postoji ok 5 ciu godzin i znowu słychać ten wkurzający dźwięk. Narazie jednak beemki nie używam tak więc nie wiem kiedy to naprawię i napiszę o rozwiązaniu problemu.Powodzenia i daj znać jak coś z tym zrobisz.
www.swiatdrewna.eu
Opublikowano

no to uciebie rozrząd dobrzez ze masz zaraz wymianę weź dobry pasek do rozrządu bo słyszałem ze niektóre paski szumią sa głośniejsze

u mnie jednak winna popychaczy mam firmy ajusa i zanim popychacz nie napełni się olejem to mi zaklekocze jakieś 2 sek potem jest bajka wszystko gra

nic bedę to obserwował i nie polecam popychaczy ajusa !!!!

Mrówa