Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnośnie silnika 2,0 91' z E36 a mianowicie:

W dolocie przed samym kolektorem jest zamontowany jakiś dodatkowy układ - przedstawiają go kolejne obrazki:

Kliknij w niego :shock:

http://images34.fotosik.pl/79/484b109a39c31286m.jpg

Przy samym kolektorze jest czarny element ok 5mm grubości z wyjściem na dwa wężyki(grubszy i cienszy), z naklejką z oznaczeniem:

TWIN TEC KLR-BM02

Grubszym węzykiem podłączony jest niby filterek, czy coś takiego i dalej idąc on z kolei jest połączony już cienkim wężykiem z czujnikiem wkręconym w okolicach bloku. Czujnik ma 2 wejscia/wyjscia jeden węzyk idzie od niby filterka a drugim połączony jest z Twin Tec.

Co to jest za układ?

Równiez co to jest za czujnik z wtyczką elektryczną po prawej od tego Twin Tec?(pod wężykiem idącym do serwa) W zwykłym m50 tego chyba nie ma?

Opublikowano
czasem takie coś widuję w samochodach z przywożonych z niemiec. Prawdopodobnie jest to jakiś układ umożliwiający spełnienie przepisów ekologicznych (np zaliczenie do EURO2)i w związku z tym chyba zmniejszenie podaku. Ale to tylko moja opinia
Opublikowano
Być może to słuszna teoria :) tez mnie to ciekawi. Wie może ktoś coś wiecej na ten temat? Czy to była jakaś opcja wyposażenia? A może swego rodzaju "ekologiczny....... " tuning :)
Opublikowano
Być może to słuszna teoria :) tez mnie to ciekawi. Wie może ktoś coś wiecej na ten temat? Czy to była jakaś opcja wyposażenia? A może swego rodzaju "ekologiczny....... " tuning :)

obrazki nie wchodza :mrgreen:

Opublikowano
Witam.Ten układ jest to tzw TWIN-TEC majacy na celu zmniejszenie emisji spalin i spełnienie normy EURO 2 lub Euro 3.Montowali go Niemcy w celu płacenia mniejszych składek na ubezpieczenie pojazdu np,gdy auto spełniało EURO2 płacili iles euro mniej