Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, dawno mnie tu nie było co prawda czytałem regularnie ale sie nieodzywałem, mam mały problem :-)

o co chodzi??

Objawy:

- kolumne mcpershon'a można całą przesunąć około 5 cm do tyłu samochodu

- ogromne stuki podczas chamowania

- telepanie kierwonicą itp.

Co kupiłem:

- komplet nowych wachaczy (górny, dolny)

- łączniki stabilizatorów

Czy takie przesuniecie mcpershona może być spowodowane zniszczonymi wachaczami czy czymś innym??

Jak je wymienić samodzielnie? Czy może oddać autko do mechanika?

BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano

schyl się popatrz pod auto może wachacza jednego brakuje,

a tak poważnie to tuleja górnego wachacza musiała polecieć.

Opublikowano
Wahacze przednie wymienia się bardzo łatwo, jedyny potrzebny ściągacz, to ściągacz do końcówek drążków kierowniczych, odkręcasz koło, odkręcasz trzy śruby mocujace dolną płytę do kolumny(potrzebny porządny klucz nasadowy), wyciskasz końcówkę drążka kierowniczego, odkręcasz nakrętki śrub mocujących wahacze do nadwozia(do tylnego potrzebny jest podszlifowany płaski klucz 22, do przytrzymania nakrętki), następnie bierzesz płyte na imadło(mocne), odkręcasz nakrętki wahaczy, młotkiem wybijasz wahacze(i tak idą na złom), później wszystko skręcasz, z tym, że śruby mocujące tuleje wahaczy do nadwozia pozostawiasz luźne, dokręcasz je dopiero po opuszczeniu auta, inaczej szybko polecą tuleje. Mi cała wymiana obu stron zajęła 1,5 godziny. Później obowiązkowo zbierzność, nic innego się nie ustawia.
Opublikowano
z tym, że śruby mocujące tuleje wahaczy do nadwozia pozostawiasz luźne, dokręcasz je dopiero po opuszczeniu auta, inaczej szybko polecą tuleje. .

dokładnie tak bo te super nowoczesne warsztaty co nie mają kanałów tylko podnośniki to tak robią a później kicha ktoś nażeka na wachacze że kiepskie a wina tkwi w montażu.