Skocz do zawartości

Czasami kłopot z odpaleniem...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Znowu coś boli moje bmw... :(

Objaw jest taki, że nie zawsze po przekręceniu stacyjki odpala.

Nawet rozrusznik nie zakręci, jedyny odgłos jaki dochodzi to jakiś cichy szmer z silnika.

Dopiero jak drugi raz odpale to wszystko jest super.

Dzieje się tak na zimnym i na ciepłym silniczku.

Kontrolki nie przygasają.

Ktoś ma jakiś pomysł :idea: ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Teraz praktycznie nie pali.... :evil:

Chyba tamte stare objawy to kontynuacja obecnych problemów...

Czasami jest tak, że po przekręceniu stacyjki i próbie odpalenia gasną wszystkie kontrolki, nawet radio sie blokuje i prosi o kod.

Czasami też coś cyknie w okolicy koła kierownicy a skrzynką bezpieczników pod maską i nie chce odpalić.

Dopiero za którymś tam razem odpali.... jak będzie miał nastój... :mad2:

Ktoś ma jakąś opcję?

:idea:

Opublikowano

masz te same objawy co ja teraz w 316 e36.

1 Pierwsza myśl rozusznik -wybuliłem 250 zł i objawy te same

2 Akumulator!!! zabrałem go do domu uzupełniłem wode i ładowałem prawie dwa dni - i jest OK!

Pozdr! :D

150 kucyków pod maską!
Opublikowano

Akumulator jest chyba ok, stał co prawda 3 dni bez odpalania, ale zaskoczył bez problemu.

Miałeś słaby akumulator?

Opublikowano

Masz spadek napięcia na kablach (zaśniedziały końcówki pzy rozruszniku) wystarczy odkręcic i oczyścić

Lub:

- elektromagnes ma zwarcie

- wypaliły się styki w elektromagnesie

- skończyły sie szczotki na wirniku

- przebiło komutator

- wypaliło styki przy stacyjce

- wypaliło styki na przekaźniku wzbudzającym elektromagnes

Ale zanim to wszystko sprawdzisz podłącz rozrusznik na "krótko" tzn. musisz zewżeć cienki przewód wzbudzający z grubym plusem przychodzącym na elektromagnes, wskazane abyś to zrobił na wyłączonej stacyjce wtedy samochód Ci nie zapali, ale zakręci rozrusznikiem, jeśli sie tak stanie to oczyść miejsca styku kabli (odkręć nakrętki) i psiknij elektrosolem . pamiętaj przed odkręceniem klem przy rozruszniku odłącz akumulator!!!

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Akumulator jest chyba ok, stał co prawda 3 dni bez odpalania, ale zaskoczył bez problemu.

Miałeś słaby akumulator?

miałem takie objawy.

po przekręceniu kluczyka brak reakcji, raz na jakis czas z okolic rozrusznika dochodził dzwięk ( klik) :D

wyglądało mi to na to że trzyma coś w rozruszniku ale po oddaniu do szpeca dalej nie było poprawy. Chyba że to [BAD] nie szpec był!

W kazdym razie po akcji z akumulatorem problem zniknął!

150 kucyków pod maską!
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Dopisze sie moze tutaj. :)

Moze mi ktos powiedzieć jakie sa objawy uszkodzenia bendixa?

Poniewaz od kilku dni mam problem z odpaleniem tzn. przy probie odpalenia z rozrosznika slychac dziwny taki zgzyt, jak by sie cos slizgalo, i nie kreci rozrosznik(to nie jest cykanie) dopiero jak drugi raz sprobuje odpalic to rozrusznik normalnie kreci. Wiec co to moze byc?

Dzieki :)

Opublikowano
Witam

Dopisze sie moze tutaj. :)

Moze mi ktos powiedzieć jakie sa objawy uszkodzenia bendixa?

Poniewaz od kilku dni mam problem z odpaleniem tzn. przy probie odpalenia z rozrosznika slychac dziwny taki zgzyt, jak by sie cos slizgalo, i nie kreci rozrosznik(to nie jest cykanie) dopiero jak drugi raz sprobuje odpalic to rozrusznik normalnie kreci. Wiec co to moze byc?

Dzieki :)

Z objawów jakie opisałeś wynika moim zdaniem że nie "wybija" automat rozrusznika i dlatego się "ślizga". Dobry elektryk Ci napewno pomoże.