Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Autko jak w "o mnie". Przebieg (licznikowy) pod 200 000 km. Olej - TEXACO 10W 40 półsyntetyk.

Objawy:

Przy zimnym rozruchu autko przez chwilę chodzi dosłownie jak diesel. Coś regularnie głośno stuka pod machą. Jak tylko obroty spadną coś do 1000 na minutę - silnik zaczyna pracować normalnie. Zdarza się to 7 odpaleń na 10.

Moim zdaniem NIE SĄ to kasatory (szklanki), one odzywają się cicho, jak zegarek cykają. Tutaj coś mocno hałasuje.

Czy wiecie może o co chodzi? W czym problem?

Zaznaczam, że autko mam z pół roku. Przez pierwsze miesiące silnik chodził od startu jak nowy. Z historii - dwa razy złapał czerwone pole, przejechałem tak łącznie może z 3 km. Okazało się, że padła pompa wody. Od momentu wymiany pompy - temperatura wody nie dochodzi nawet do środka skali.

radocha z jazdy!
Opublikowano

a i jeszcze jedno. Myślę, że ważne - te hałasy są bardzo regularne. Wraz z obrotami przyspieszają i zwalniają, podobnie głośność - im wyższe obroty tym głośniej.

pzdr.

radocha z jazdy!