Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JOE - już wiele razy pisałem na ten temat (nawet był kiedys ektra wątek na ten temat) - to normalka, nie ma czegoś takiego jak full i to obojętnie w jakim BMW ... jakieś 70-80% E38 i E39 ma praktycznie standardowe wyposażenie (dodatkowo mają np. po parę elementów), to czym się "chwalą" sprzedawcy to jest w standardzie, niestety kupujący nie zawsze o tym wiedzą ...

dyc - jednostka, to jest to co zawiera nagrzewnicę, wentylatory, klapy itd., jest za kokpitem (zajmuje chyba połowę miejsca za nim). Być może wystarczy wymienić panel i może parę drobiazgów i będzie chodzić. Wiem jedynie, że w oryginale, model z klimatronikiem ma ten element inny.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

ok. dzieki za odpowiedz ,jak bede u gebelsow to spytam w serwisie moze bedzie jakas szansa ze sie da .

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam muszę coś do tego wszystkiego dołożyć - większość E38 z TV z roku 94 miały ręczne klimy ... > niech ktoś mi pokaże link z climatronikiem z tego roku.
www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

te kaseciaki w e38 mnie zniechecaja

nawet nie mozna tego wywalic i zamontowac odtwarzacza z klasa

troche to porazka

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

nie ma co plakac ja teraz kupilem e60 530i mam tez tam navi tv nawet dynamic drive + hi fi logic 7 oraz wiele innych bajerow no i mam to co was boli RECZNA KLIMA ! ! nie ma co Plakac wazne ze jest Klima hehhe

ale to prawda w tamtych rocznikach tak bywalo przegladalem sobie oferty na mobille e38 i bywalo tak ze byla nawi i klima reczna ! [/img]

Raz BMW / / / Zawsze BMW http://img528.imageshack.us/img528/4160/motorsporticon0ms.gif
Opublikowano
Witam muszę coś do tego wszystkiego dołożyć - większość E38 z TV z roku 94 miały ręczne klimy ... > niech ktoś mi pokaże link z climatronikiem z tego roku.

Oj miały, miały i to wcale nie tak rzadko, niestety to co do Polski trafia, to są często strasznie "gołe" BM-ki (oczywiście w ogłoszeniu jest "full" ;))

Oto pierwszy lepszy przykład, że w 94 były klimatroniki (akurat tylko jeden jest E38 z '94 w ogłoszeniach) :

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=45431724

te kaseciaki w e38 mnie zniechecaja

nawet nie mozna tego wywalic i zamontowac odtwarzacza z klasa

troche to porazka

Te "kaseciaki" to jest wysokiej klasy sprzęt, np. system redukcji szumów Dolby B i C NR, wiele dzisiejszego sprzętu nie ma tych systemów ...

Jak bardzo chcesz wymienić, to możesz wymienić - nie wiem kto Ci powiedział, że nie można.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

[

b]Witam muszę coś do tego wszystkiego dołożyć - większość E38 z TV z roku 94 miały ręczne klimy ... > niech ktoś mi pokaże link z climatronikiem z tego roku[/b]

Z tym się zgadzam climatroniki były ale nie w wersjach z TV (NAVI) z roku 94

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Trzeba Panowie coś wyjasnić...

Climatronic to marketingowa (Audi zdaje sie) nazwa klimatyzacji.

Pisząc klimatyzacja - mam na mysli układ utrzymyjący automatycznie zadaną temperature.

W clilamtronicu temperature przez nas porządaną ustawiamy "+" i "-" obserwując cyfry na wyswietlaczu LCD.

W klimie jak w e60 czy tym e38 ustawiamy sobie porządaną (zadaną temp.) pokrętełkiem.

Ale i e38 i e60 posiadają pełnowartościową klimatyzacje !

KLime reczną to mam ja.

Po prostu przyciskiem załączam kopresor który zaczyna dmuchać zimnem.

I sam musze sobie co jakiś czas pokręcić tym czy tamtym, żeby było dobrze - temperatura taka jak chce.

Jakby e38 z wątku wjechało z upału 30 stopniowego do tunelu podziemnego z temp 10 C, to autoamt kliamtyzacji wylaczyl by sprezarke a wlaczyl cieply nawiew zeby utrzymac zadana temperature.

U mnie dalej by wiało by zimnem

Ufffffffffff

Opublikowano
Trzeba Panowie coś wyjasnić...

Wyjaśnialiśmy sobie już dość dokładnie ten temat na tym forum ...

... W clilamtronicu temperature przez nas porządaną ustawiamy "+" i "-" obserwując cyfry na wyswietlaczu LCD.

Nie koniecznie np. w E46 lub w nowych BMW np E65 masz pokrętła, a masz "klimatronik" - ale to jest nieistotny szczegół ...

... Jakby e38 z wątku wjechało z upału 30 stopniowego do tunelu podziemnego z temp 10 C, to autoamt kliamtyzacji wylaczyl by sprezarke a wlaczyl cieply nawiew zeby utrzymac zadana temperature.

U mnie dalej by wiało by zimnem

No nie zupełnie - załączy ogrzewanie, ale klima bedzie nadal załączona.

Jest jeszcze wersja pośrednia - na forum "ustaliliśmy" nazwę "klima automatyczna".

Ja bym okresłił podział dośc prosto (chyba ...)

klima ręczna - ręcznie załącza się i wyłącza klimatyzacje i nie ma ustawiania temperatury (skali) - czyli nie ma termostatu

klima automatyczna (jest pokrętło ze skalą temperatury) - automatycznie reguluje temp. powietrza, ale nie potrafi sterować nawiewami - trzeba to robić ręcznie (np. E34, E32 i własnie E38 z "prostrzą" klimą)

klimatronik - automatyczna reg. temp. i nawiewów - najczęściej jest coś takiego jak funkcja "automat" - tu moznaby rozdzielić na dwie podgrupy z LCD (np. e38) i bez ("lepsza" klima w E34/32 - w zasadzie to jest już klimatronik tylko bez LCD)

Ale oczywiście podział może być dośc dyskusyjny - szczególnie jak np. zakfalifikować klimę w E32/34 tą "lepszą".

Aby jeszcze troche namieszać, to np. w instrukcji do E38, ta "prostrza klima" jest nazywana "urządzeniem klimatyzacyjnym", a "klimatronik" - "automatycznym urządzeniem klimatyzacyjnym".

to tv jest dokładane bo niema takiej beji z tv i klim.ręczną

Jak najbardziej były i to faktycznie w '94 bardzo często występowały, albo nawet tylko ...

Stronka

Opublikowano

Seabast, czytaj dokładnie co piszę.

Napisałem poniżej zdania o + i - o pokrętłach w e60 czy e65.

I sprawa podstawowa.

Nie rozróżniasz klimatyzacji od działania sprężarki.

Klimatyzacja to pojęcie automatycznego układu regulacji utrzymającego zadaną temperaturę. I raczej pojęcie termostatu, jako elementu pomiarowego, jest tu zupełnie nietrafne.

Zresztą, stoimy w pomieszczeniu - temp zadana wynosi 20 C.

Spreżarka pracuje, chłodek wieje.

Wyjeżdżamy z hali na mróz -10.

I co ? układ klimetyzacji (nie sprażarka) załącza grzanie poprzez nagrzewnice, a odłącza kompresor. Musi to zrobić, gdyż jest zabezpieczenie układu sprężąnia przed działaniem w za niskiej temp.

To też oszczędność paliwa. Po co pa pracować paru kilowatowa sprężarka, kiedy nie jest potrzebna do utrzymania temp. zadanej.

Wiem wie, jest jeszcze sprawa wilgotnosci itd.

Nie mniej załączanie bądź wyłącznie elementów układu jest niejako cechą regulatora.

Także proponuje nie bawić się w definiowanie tych klim,

klima ręczna - ręcznie załącza się i wyłącza kompresor (nie klimatyzacje - masło maslane) i nie ma ustawiania temperatury zadanej

klima automatyczna (jest pokrętło ze skalą temperatury) - automatycznie reguluje temp. powietrza, potrafi sterować nawiewami, siłą.

Reszta to różnice konstrukcji poszczególnych marek.

Pozdr.

Opublikowano

klima automatyczna (jest pokrętło ze skalą temperatury) - automatycznie reguluje temp. powietrza, ale nie potrafi sterować nawiewami - trzeba to robić ręcznie (np. E34, E32 i własnie E38 z "prostrzą" klimą)

klimatronik - automatyczna reg. temp. i nawiewów - najczęściej jest coś takiego jak funkcja "automat" - tu moznaby rozdzielić na dwie podgrupy z LCD (np. e38) i bez ("lepsza" klima w E34/32 - w zasadzie to jest już klimatronik tylko bez LCD)

Ale oczywiście podział może być dośc dyskusyjny - szczególnie jak np. zakfalifikować klimę w E32/34 tą "lepszą".

Aby jeszcze troche namieszać, to np. w instrukcji do E38, ta "prostrza klima" jest nazywana "urządzeniem klimatyzacyjnym", a "klimatronik" - "automatycznym urządzeniem klimatyzacyjnym".

ja mam e34 i nie mam recznego regulowania nawiewow, tzn moge sobie sam poustawiac, ale mam tez tryb auto

nawet mam 2 przyciski po 2 stronach jasno opisane, auto

klima ta ostatnia, w e34 i e32 to jest chyba klimatronik, samamu ustawia sie temperature na 2 strony, i klima to trzyma i sama reguluje sobie nawiewy

a to ze nie ma wyswietlacza, tylko podzialke, to jest to roznica jedynie wizualna, a nie funkcjonalna bo dziala to wszystko automatycznie, wiec to chyba klimatronik, ale moze sie myle

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Panowie BMW np E39 lub takie jak w tytule moze być ze skandynawi bo wlasnie tam nie montują klimy w E39 bo po co? a Ze E38 ma pokrętła tez moze być wlasnie z tamtąd bo poco właściwie mu klima chyba ze pojedzie na wkacje do Ciepłych krajów ale to juz mu pokrętło wystarczy
Opublikowano

Kurcze widzę, że ktoś ;) tu odpowiedział, a ja tego nie zauważyłem :oops:

...I sprawa podstawowa.

Nie rozróżniasz klimatyzacji od działania sprężarki.

Jak najbradziej rozróżniam.

......Po co pa pracować paru kilowatowa sprężarka, kiedy nie jest potrzebna do utrzymania temp. zadanej.

Jak najbardziej może pracować sprężarka i być załączona nagrzewnica (ogrzewanie).

...klima ręczna - ręcznie załącza się i wyłącza kompresor (nie klimatyzacje - masło maslane) i nie ma ustawiania temperatury zadanej

Użyje mocnego słowa - bzdura - jak najbardziej nie załącza kompresora tylko układ klimatyzacji, tylko nie ma poprostu reg. temperatury, no i czujników temp. wewn. kabiny. Jakby załączał kompresor, to by się on cały czas pracował, a do czego to może doprowadzić ...

klima automatyczna (jest pokrętło ze skalą temperatury) - automatycznie reguluje temp. powietrza, potrafi sterować nawiewami, siłą.

To jak się nazywa klima w E34 w wersji z ręczjną regulacją nawiewów ? - jest reg. temp., a nie ma aut. reg. nawiewów.

Stronka

Opublikowano

Hej Seba

No niestety stary, ale nie odróżniasz tych dwóch rzeczy.

Po pierwsze, uzywanie nazwy klimatyzacja do "klimy" ręcznej - tak jak ja mam, jest nadużyciem. Ale taka był potrzeba rynku i marketingu.

Napiszę jescze raz:

Klimatyzacja - to układ automatycznej regulacji mający zdolność to samoczynnego utrzymywania zadanej nastawami temperatury, poprzez układy wykonawcze typu - kompresor czy nagrzewnica, i mający możliwośc pełnego nimi sterowania - począwszy od pracy znamionowej do stanu wyłączenia.

KLima ręczna to tylko i wyłącznie załączenie kompresora, który zaczyna sprężać gaz, no i co za tym idzie chłodzić poprzez wymiennik wnętrze.

Jak sobie sam jej nie przykręce, to mnie schłodzi aż za bardzo.

I tyle chyba, bo z tego co widze to spór dotyczy - czy kompresor to już klimatyzacja - czy klimatyzacja to pełen układ regulacji.

Według pojęć technicznych, klima to regulator.

Zanim zaczniemy skakać, powiem że byłem kiedyś konstruktorem układów klimatyzacyjnych, tyle że z ukierunkowaniem na wojsko i medycyne. :D

http://www.vigo.com.pl/index.php?vigo=12&m=3&v=0;9

Pierwszy od lewej w kitlu to ja :mrgreen: :norty: :norty: :norty:

Opublikowano

W zasadzie to każdy trochę inaczej rozumie pojęcia ...

...KLima ręczna to tylko i wyłącznie załączenie kompresora, który zaczyna sprężać gaz, no i co za tym idzie chłodzić poprzez wymiennik wnętrze...

Dla mnie, to co ty masz to już ... hmmm ... w pewnym sensie automatyczna klima (ja to czasami nazywam półautomatyczna), bo masz regulację temperatury. Dla mnie ręczna to taka, co nie ma nawet regulacji temperatury (np. taką mam w RAVce), ale nigdy w życiu nawet w takiej super prostej klimie nie steruje się kompresorem wprost - on się wyłącza i załącza od wielu innych zmiennych (temp. zewnętrzna, ciśnienie w układzie itd. itd.) Poprostu nie ma w samochodach klimy bez układu regulacji (czyli z samym kompresorem bez automatyki ...)

W układach nie samochodowych (klimatyzacyjne, lodówkowe), często się spotyka sterowanie wprost kompresorem, ale w samochodach (chyba ...) takich nie ma (może ewentualnie jakiś suuuper starych)

Nawiasem mówiąc zauważyłem, że klimy w pełni ręczne mają niezłe chłodzenie (albo japończyki tak mają ...) - miałem dwa takie samochody z całkowicie ręczną klimą, oba miały super chłodzenie. Obecny i mój poprzedni miały klimatroniki i już takiego "ziębu" ;) nie mają ...

Ale myślę, że dajmy spokój z tymi definicjami, bo już na forum było o tym wiele razy i to bardzo szczegółowo ...

Stronka

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Jestem na kupnie e39 i podczas poszukiwan 530d od 1998r natknołem sie juz na kilka-kilkanascie ogłoszen samochodów które sa dość fajnie wyposazone i maja klime manulana :( . I juz mi sie podoaba wszystko cacy a tu "klima manual" i mnie szlag tarfia, oczym myslał ten helmut podczas zamawiania tego samochodu. Ja tego nie rozumiem. w samochodzie tej klasy klimatronic to norma przynajmniej dla mnie. Do tej pory jezdziłem e36 325tds z 96r i miałem klimatronic i teraz nie moge sobie wyobrazic bmw bez klimatronica. Sam wyglad jest o wiele lepszy z klimatronikiem :)

Panowie powiedzcie mi jaki byłby koszt orientacyjny przeróbki??????

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa