Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jednak przegląd się przydał :D Zużycie pierścieni to normalna rzecz wycierają się podobnie jak szczotki (bardziej szczotka i pierścień +) teraz masz spokój na dłużej.Jeśli możesz to napisz ile zapłaciłeś za naprawę.Działać musi chyba sprawdzili go na urządzeniu diagnostycznym.
Opublikowano
Jednak przegląd się przydał :D Zużycie pierścieni to normalna rzecz wycierają się podobnie jak szczotki (bardziej szczotka i pierścień +) teraz masz spokój na dłużej.Jeśli możesz to napisz ile zapłaciłeś za naprawę.Działać musi chyba sprawdzili go na urządzeniu diagnostycznym.

Na pewno go sprawdzili. Zresztą właśnie go zamontowałem - nie ma to jak praca po ciemku z latarką do tego przy mżawce :lol: - jeszcze musiałem podszlifować zaczepy, bo wejść nie chciał. Zmierzyłem napięcie ładowania i jest ok. Kontrolka też świeci normalnie. Nawet przejechałem kawałek.

Zapłaciłem aż 220zł - w tym ogólna diagnostyka jak sprawdzenie diod, wymiana pierścieni i wymiana regulatora (i co ciekawe na oryginalny Valeo - choć używany - zawsze to lepiej jak zamiennik - chyba). Mógłbym za to kupić nawet dwa używane - które mogły by być po miesiącu do podobnej naprawy...

Pozostaje pytanie, czy regulator po prostu padł ze starości, czy spowodowało to nadmierne zużycie pierścieni/szczotek, czy coś w instalacji (oby nie).

Opublikowano (edytowane)
do valeo podchodzi regulator napiecia od VW i to jest ok regulator 75zł + 36 za dwa łożyska SKFa + wlasna praca = 111zł a nie 220 Edytowane przez jedynakk
jedynakk
Opublikowano
do valeo podchodzi regulator napiecia od WV i to jest ok regulator 75zł + 36 za dwa łożyska SKFa + wlasna praca = 111zł a nie 220

Zawsze samemu wyjdzie taniej - tylko czas poświęcony na szukanie części i naprawę alternatora mogę wykorzystać na np. jakiś projekt i zarobić 2x tyle co zapłaciłem w serwisie... Nie mówiąc już o tym, że gdybym wymienił tylko regulator, to szybko by znowu padł, bo sam nie zwróciłem uwagi na uszkodzone pierścienie ślizgowe.

Lubię grzebać przy samochodzie, ale w granicach rozsądku...