Skocz do zawartości

Jaka sona do mojej BMW NGK czy Bosch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały problem bo nie wiem jaką mam dobrać sondę do mojego silnika. Jestem szczęśliwym posiadaczem BMW 318iS coupe 12.92

I pojawił się mały problem, bo nie wiem jaką sondę mam dobrać są 2 warianty

a) sonda bosch'a cena około 330zł

b)sonda NGK cena około 370zł

I jednocześnie chciałem zaznaczyć, że nie są to sondy uniwersalne lecz dedykowane do bmw z wtyczką BMW.

Uniwersalna padła mi po 3 miesiącach teraz pracuje od 0.5 do 0.7V ze wskazaniem na 0.5V troszkę jej sie zakres skurczył :)

Jak na razie spotkałem sie z 2 opcjami w jednym sklepie twierdzą, że do mojego samochodu należy dobrać sondę NGK, bo silnik 1.8iS jest na siemensie i powinna być NGK a bosch (choć boscha też ma na półce), a w drugim miejscu klijent twierdzi, że w katalogu ma zamiennik Bosch'a więc nie wiem którą mam wybrać proszę o fachową poradę. Jednocześnie, zaznaczam ,że obydwa sklepy podobno są dobre.

A i jeszcze jedno mam sekwencje może wiecie która będzie lepiej znosiła gas.

Ale w PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI chodzi mi oto która powinna być a nie która lepiej znosi gaz.

Proszę o fachową pomoc!!!

Slyszalem tez ze pasuje tez jakas od WV i audi jest to podobno simensa ale chyba produkuje ja ngk pod logiem siemens co myslicie

z tym ostatnim prosze o porady tych ktorzy robili cos takiego w 318iS

DZIEKUJE

Opublikowano
kombinacja ....18is chodzi na systemie boscha bo jest 92 rok sada boscha a nie simensa . najleprza orginalna . Takjak napisales uniwersalna pada po2 miesiacach a jak niemasz kata to napewno .sada musi byc w tlenowej atmoswerze
Opublikowano
  • Autor
Tak ale generalnie chodzi mi oto jaką mam wybrać ngk czy bosch bo w sklepie twierdzi, że ngk bo mam komputer siemensa. Komputer chyba faktycznie jest siemensa ale nie dam sobie głowy za to urwać. Właśnie jaki jest komputer w 1.8iS ???
Opublikowano
bosch niepamietam koncowki numeru ale sada jest boscha najlepiej orginal w aso bo silnik jest mocno wysilony i nalezy wziac orginal bo w sadach jest przepasc inne potrafia dawac odczyty na przyklad asymptota pracy za mala i automatychnie zamala regulacja silnika to jest bardzo wazny element !!!!!
Opublikowano
  • Autor

Wiem, właśnie w 318iS sonda jest b ważnym elementem, na jeździłem BMW 2.0 24V z padniętą sondą i nie było takich problemów jakie tu mam.

W intercars'ie znalazłem 2 pasujące mi sondy bosch 0 258 005 324 i NGK OZA572-E8

Która jest lepsza??

Ps. mam gaz która lepiej będzie jeździła na gazie???

Opublikowano
jedz do aso nie kombinuj