Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś wie jak rozebrac fotel w bmw e34? Przestal mi dzialc elektrycznie regulowany zagłówek. Slychac jak silniczek pracuje, ale zagłowek sie nie rusza. jak byl duzy mroz to zaczal dzialac!!! nie wiem jaki to ma zwiazek? Teraz znowu nie dziala. Czy ktos wie jak to wyglada w srodku i jak sie dfo tego \dostac ?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam

Robiłem to u siebie kilka razy. Ja mam fotele M-technik nie wiem jakie masz Ty ale nie ma chyba większej różnicy. Do zagłówków ( ich mechanizmu) dostaniesz się gdy zdejmiesz tył oparcia u mnie odkręca się dwa wkręty o dołu oparcia z boku fotela i ściąga się tył przez uniesienie do góry należy uważać aby nie powyrywać górnych mocowań także nie ciągnąć do tyłu tylko lekko do góry. To tyle jeśli chodzi o dostęp. Co do przyczyny takiego zachowania to nie wiem od czego to się dzieje ale u mnie było tak, że od silniczka zagłówków do mechanizmu opuszczającego, napęd jest przekazywany przez wałek giętki, który składa się z pancerza, w którego środku obraca się wałek (taka linka stalowa giętka jak przy napędach liczników ) i ten wałek opuszcza się w pancerzu wychodząc z oprawki mechanizmu i dlatego silnik się kręci a mechanizm nie bo nie dochodzi tam wałek (wałek ma kwadratowe końcówki które wchodzą z obu stron w gniazda). Ja z jednej strony (nie pamiętam do której łatwiej się dobrać) do gniazda włożyłem kawałek pręcika tak aby było trochę płytsze wtedy wałek nie może wejść głębiej i się nie opuści na razie u mnie działa. Kiedyś przesuwałem tylko wałek ale po jakimś czasie i tak znowu się opuszczał. Silnik znajduje się z boku oparcia mniej wiecej w środku wysokości przymocowany jest chyba dwiema śrubami. Mechanizm aby zdemontować to rzeba rozwiercić dwa nity (ja później skręciłem go na śruby aby znowu nie usuwać nitów). To chyba tyle. Myślałem, że to tylko u mnie się tak dzieje.

Jak jest zbyt chaotycznie to przepraszam.

Jak coś to pisz.

Pozdrawiam

Przepraszam, nie zauważyłem, że temat jest z 2005 roku ale może komuś się przyda bo wcześniej odpowiedzi nie było.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

witam

u mnie też zagłówek przestał działać a nawet dwa.... i będę musiał wypróbować twoją metodę, ale w związku z tym ,że 2 na raz przestały działać to zastanawiam się czy to nie np jakiś bezpiecznik może , czy jednak mechaniczne uszkodzenie, bo dość dziwny zbieg okoliczności ,że nagle dwa na raz przestały działać